Schwarzenegger despre Bruce Willis: „Lumea îşi va aminti de el ca de un mare, mare star”
Actorul Bruce Willis a sensibilizat o lume întreagă cu diagnosticul său. Unii dintre colegii săi de la Hollywood, printre care şi Arnold Schwarzenegger, au făcut declaraţii emoţionante despre el.
Într-un interviu recent acordat publicaţiei CinemaBlend, Arnold Schwarzenegger a spus despre Bruce Willis că este fantastic. „Este un star uriaş. Şi cred că va fi mereu ţinut minte ca fiind un mare, mare star. Şi ca de un om bun. Înţeleg că, date fiind circumstanţele din punctul de vedere al sănătăţii sale, a fost nevoit să se retragă. De fapt, în general, nu ne retragem niciodată. Eroii de acţiune se reîncarcă”.
Bruce Willis suferă de demență frontotemporală
Bruce Willis a fost diagnosticat în martie 2022 cu afazie, boală care afectează creierul şi care determină dificultăţi de vorbire şi de limbaj. Familia sa a declarat anunţat apoi că Bruce Willis a fost diagnosticat cu demență frontotemporală (cunoscută sub numele de FTD).
Acest termen face referire la tulburări ale creierului care afectează mai ales lobii frontali şi temporali ai creierului, regiuni asociate cu personalitatea, comportamentul și limbajul, potrivit Mayo Clinic.
„Demențele fronto-temporale afectează, spre comparație cu Alzheimer, persoanele la vârstă mai tânără. Nu cu mult mai tânără, pentru că și atrofia globală cerebrală poate deveni, când e agregată familial, clinic manifestă la persoane relativ tinere (sub 60 de ani). Dar ce e caracteristic pentru toate FTDs e cruțarea, pentru o bună perioadă de timp, a funcției mnestice (a memoriei). De aici lucrurile se ramifică într-o sumă de afecțiuni, pe care le enumăr, și exemplific din practică”, potrivit medicului psihiatru Gabriel Diaconu.
Demența fronto-temporală are simptome precum modificările comportamentale (pierderea empatiei, comportament social nepotrivit, lipsa judecăţii, neglijarea igienei proprii), probleme în limbaj şi vorbire (neînţelegerea semnificaţiei cuvintelor), probleme motorii (tremor, spasme musculare).
Nu se ştie cu exactitate ce anume cauzează boala. În demența frontotemporală, lobii frontali și temporali ai creierului se micșorează. Anumite substanțe se acumulează în creier. Însă nu se cunoaşte ce anume cauzează aceste modificări.