În cât timp s-ar putea recupera Putin dacă a trecut printr-o intervenție chirurgicală complicată. Medicul Tudor Ciuhodaru dă detalii despre afecțiunea președintelui rus

putin80 jpg

S-a spus că Putin suferă de leucemie și că ar fi trecut prinr-o intervenție chirurgicală complicată. Acum medicul Tudor Ciuhodaru vine și lămurește lucurile și spune cât ar dura recuperarea dacă liderul rus ar fi atât de grav bolnav.

"S-au făcut foarte multe speculații și înainte de declanșarea acestui război. Probabil că niciodată nu vom avea date concrete care să confirme sau să infirme anumite diagnostice.

Dacă vorbim despre leucemie, prima intenție terapeutică este chimioterapia, apoi urmează radioterapia, se ajunge la imunoterapie țintită. Și se poate face, în situațiile limită, în cazurile acute și atunci când este indicat, acel transplant de măduva. Nu este o procedură complicată. Se poate face rapid, fără anestezie generală, doar cu anestezie locală dacă este necesar. Recuperarea pacientului ține exact de ceea ce s-a făcut înainte, și cum sunt monitorizate condițiile de asepsie, de antisepsie, în timpul intervenției, iar pe de altă parte de starea generală a pacientului.

În permanență, un astfel de pacient poate să fie conștient și să monitorizeze anumite lucruri. Pe de altă parte, când vorbim despre transplant, 1 din 4 pacienți cu transplant medular moare, pentru că nu sunt asigurate toate condițiile sau organismul nu reacționează așa cum ar trebui să o facă.

Atunci când vorbim de leucemie înseamnă  că avem de-a face cu o proliferare anormală a celulelor din sânge . Aceste  celule sunt și nefuncționale, așa că riscul de hemoragie, infecție, consecințele anemiei, se manifestă pe un astfel de pacient, și evident, în cursul tratamentului, este nevoie de a compensa aceste probleme.

În general, astfel de intervenție (n.r. transplant de măduva), din punct de vedere tehnic nu atât de complicată, presupune metode complexe de a monitoriza evoluția unui astfel de pacient. A vedea dacă răspunde la acest tratament și a preveni toate complicațiile", a explicat medicul Ciuhodaru la Antena 3.

Leucemia Limfoblastică Acută (LLA) este o afecțiune hematologică severă, fiind o formă rară de cancer al sângelui și măduvei osoase, caracterizată prin progresie rapidă. În doar câteva săptămâni, boala evoluează, simptomele se înrăutățesc, iar starea de sănătate fizică și psihică a pacientului se alterează semnificativ. Afecțiunea este determinată de înmulțirea la nivelul măduvei osoase hematogene (din interiorul oaselor late) a unor celule foarte tinere, care sunt anormale ca structură şi funcţie și care invadează întreagă măduva osoasă.