Cum a devenit faimos Felix Baumgartner. Iubitul Mihaelei R─âdulescu are reu┼čite greu de egalat

1 radulescu instagram jpg jpeg

Para┼čutist de origine austriac─â, Felix Baumgartner este cunoscut pe plan interna┼úional nu datorit─â rela┼úiei cu Mihaela R─âdulescu, ci pentru numeroasele cascadorii pe care le-a f─âcut de-a lungul carierei, unele dintre ele greu de egalat.

Felix Baumgartner s-a n─âscut pe 20 aprilie 1969 ├«n ora┼čul austriac Salzburg. Chiar din

a visat s─â piloteze elicoptere ┼či s─â sar─â cu para┼čuta, iar dorin┼úele sale s-au materializat. La doar 16 ani, ├«nainte de a se ├«nrola ├«n armata austriac─â, a efectuat primul salt. ├Än 1999, austriacul a devenit primul om care a s─ârit de pe unul dintre bra┼úele statuii lui Hristos M├óntuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la doar 30 de metri de sol, reu┼čind s─â ├«┼či deschid─â para┼čuta ┼či c─â coboare ├«n siguran┼ú─â. Baumgartner este celebru ┼či pentru s─âriturile spectaculoase de pe turnurile Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (1999), ┼či de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).

├Än anul 2003, Felix Baumgartner a traversat Canalul M├ónecii ├«n c─âdere liber─â, cu ajutorul unei aripi delta fabricat─â din fibr─â de carbon ┼či ata┼čat─â pe spate. Para┼čutistul a s─ârit dintr-un avion de la ├«n─âl┼úimea de peste 9000 de metri, deasupra ora┼čului Dover, plutind 10 minute deasupra Canalului M├ónecii.

A dep─â┼čit viteza sunetului

Felix Baumgartner este primul om care a reu┼čit, pe 14 octombrie 2012, s─â dep─â┼čeasc─â, ├«n c─âdere liber─â, viteza sunetului, dup─â o s─âritur─â de la o altitudine de peste 39 kilometri. El a dep─â┼čit viteza sunetului, cu 1358 km/h. Ini┼úial, viteza maxim─â aproximat─â era de 1342 km/h.

 Para┼čutisul a fost ridicat la acea ├«n─âl┼úime ├«ntr-o capsul─â purtat─â de un balon ├«nc─ârcat cu heliu, ascensiune care a durat aproximativ dou─â ore. Baumgartner a folosit un costum presurizat ┼či a a s─ârit, de deasupra Mexicului, dintr-o capsul─â ├«n─âl┼úat─â ├«n stratosfer─â de un balon cu heliu uria┼č.

 Felix Baumgartner a reu┼čit s─â stabileasc─â atunci dou─â recorduri: primul salt al unei fiin┼úe umane prin care, prin c─âdere liber─â, a dep─â┼čit viteza sunetului ┼či primul salt al unei fiin┼úei umane de la cea mai mare ├«n─âl┼úime (39 km), potrivit adevarul.ro.

Aceast─â s─âritur─â extraordinar─â este rezultatul muncii a peste ┼čapte ani ┼či a mai multor oameni ┼či firme implicate. ├Än aceast─â ├«ncercare Felix a fost ajutat ┼či de de┼úin─âtorul recordurilor trecute, Joseph Kittinger, un fost pilot ┼či colonel al armatei americane. 

ÔÇ×C├ónd stai acolo sus gata de salt, devii umil, nu te mai g├ónde┼čti la stabilirea de recorduri, nu te mai g├ónde┼čti la str├óngerea de date ┼čtiin┼úificeÔÇŁ a spus Baumgartner dup─â s─âritur─â. ÔÇ×Senza┼úia de a dep─â┼či viteza sunetului e greu de descris, pentru c─â nu am sim┼úit-o. Costumul spa┼úial m-a ├«mpiedicat s─â aud bang-ul sonic ├«n momentul dep─â┼čirii vitezei sunetuluiÔÇŁ a mai declarat el.

Foto:  Instagram

Citeste si: Ce mananca Ducesa de Cambridge? Silueta ei starneste invidii