Cum a devenit faimos Felix Baumgartner. Iubitul Mihaelei Rădulescu are reuşite greu de egalat
Paraşutist de origine austriacă, Felix Baumgartner este cunoscut pe plan internaţional nu datorită relaţiei cu Mihaela Rădulescu, ci pentru numeroasele cascadorii pe care le-a făcut de-a lungul carierei, unele dintre ele greu de egalat.
Felix Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în oraşul austriac Salzburg. Chiar din
a visat să piloteze elicoptere şi să sară cu paraşuta, iar dorinţele sale s-au materializat. La doar 16 ani, înainte de a se înrola în armata austriacă, a efectuat primul salt. În 1999, austriacul a devenit primul om care a sărit de pe unul dintre braţele statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la doar 30 de metri de sol, reuşind să îşi deschidă paraşuta şi că coboare în siguranţă. Baumgartner este celebru şi pentru săriturile spectaculoase de pe turnurile Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (1999), şi de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).
În anul 2003, Felix Baumgartner a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă, cu ajutorul unei aripi delta fabricată din fibră de carbon şi ataşată pe spate. Paraşutistul a sărit dintr-un avion de la înălţimea de peste 9000 de metri, deasupra oraşului Dover, plutind 10 minute deasupra Canalului Mânecii.
A depăşit viteza sunetului
Felix Baumgartner este primul om care a reuşit, pe 14 octombrie 2012, să depăşească, în cădere liberă, viteza sunetului, după o săritură de la o altitudine de peste 39 kilometri. El a depăşit viteza sunetului, cu 1358 km/h. Iniţial, viteza maximă aproximată era de 1342 km/h.
Paraşutisul a fost ridicat la acea înălţime într-o capsulă purtată de un balon încărcat cu heliu, ascensiune care a durat aproximativ două ore. Baumgartner a folosit un costum presurizat şi a a sărit, de deasupra Mexicului, dintr-o capsulă înălţată în stratosferă de un balon cu heliu uriaş.
Felix Baumgartner a reuşit să stabilească atunci două recorduri: primul salt al unei fiinţe umane prin care, prin cădere liberă, a depăşit viteza sunetului şi primul salt al unei fiinţei umane de la cea mai mare înălţime (39 km), potrivit adevarul.ro.
Această săritură extraordinară este rezultatul muncii a peste şapte ani şi a mai multor oameni şi firme implicate. În această încercare Felix a fost ajutat şi de deţinătorul recordurilor trecute, Joseph Kittinger, un fost pilot şi colonel al armatei americane.
„Când stai acolo sus gata de salt, devii umil, nu te mai gândeşti la stabilirea de recorduri, nu te mai gândeşti la strângerea de date ştiinţifice” a spus Baumgartner după săritură. „Senzaţia de a depăşi viteza sunetului e greu de descris, pentru că nu am simţit-o. Costumul spaţial m-a împiedicat să aud bang-ul sonic în momentul depăşirii vitezei sunetului” a mai declarat el.
Foto: Instagram