Ce este cancerul cerebral, boala de care suferea Marie Fredriksson, solista Roxette

1 marie fredriksson jpg jpeg

Marie Fredriksson a fost diagnosticat─â cu tumoare la creier ├«n anul 2002, dup─â ce s-a pr─âbu┼čit pe podeaua buc─ât─âriei. ├Än 2016, vedeta s-a retras din via┼úa artistic─â, din cauza efectelor bolii. Dar ce este ┼či cum se manifest─â cancerul cerebral?

Speciali┼čtii ne atrag aten┼úia c─â ├«n ultimii ani, inciden┼úa tumorilor cerebrale a crescut foarte mult, boala put├ónd ap─ârea la orice v├órst─â, inclusiv la copiii foarte mici. Diagnosticul se pune cu ajutorul unor analize precum imagistica prin rezonan┼ú─â nuclear─â (IRM), tomografia ┼či biopsia. Cu c├ót este descoperit─â mai devreme, ├«n stadiile I ┼či II, tumoarea cerebral─â malign─â are ┼čanse de a nu mai recidiva, spre deosebire de cele depistate ├«n stadiile III ┼či IV, care pot reap─ârea dup─â opera┼úia chirurgical─â.

De câte tipuri sunt tumorile cerebrale

Exist─â tumori cerebrale primare ÔÇô se dezvolt─â chiar la nivelul celulelor creierului ┼či metastaze cerebrale, rezultat al propag─ârii cancerului provenit din alt proces malign din corp. Tumorile primare pot fi: gliale (provin din celulele gliale ÔÇô implicate ├«n desf─â┼čurarea normal─â a activit─â┼úii ┼či func┼úiilor celulelor nervoase), neuronale (provenite din celulele nervoase), meningeale (aflate la celulele ├«nveli┼čurilor care acoper─â creierul), scwanoame (de la celulele tecilor nervoase). Glioamele includ glioblastomul multiform (form─â agresiv─â a bolii) ┼či astrocitoamele.

La ce simptome s─â fii atent

La fel ca ├«n multe alte tipuri de cancer, cel de la nivelul creierului poate fi lipsit de simptome ├«n faza incipient─â. Pe m─âsura ├«nmul┼úirii necontrolate a unor celule, se exercit─â o compresie pe centrii nervo┼či, lucru duce la apari┼úia simptomelor. Ceea ce trebuie s─â ne alarmeze sunt durerile de cap accentuate, mai ales diminea┼úa, ┼či cefaleea care se intensific─â pe parcursul mai multor s─âpt─âm├óni, mai ales ├«n pozi┼úia culcat. C├ónd durerea de cap este ├«nso┼úit─â ┼či de v─ârs─âturi, este foarte probabil s─â fie vorba de o tumoare, fiind necesar─â prezen┼úa de urgen┼ú─â la medic. Simptomatologia variaz─â ├«n func┼úie de localizarea tumorii la nivelul creierului ┼či include: grea┼ú─â, tulbur─âri de comportament, de memorie, de limbaj ┼či de vedere, modific─âri ale mersului sau de echilibru, sc─âderea for┼úei musculare de la m├óini sau de la picioare ┼či, ├«n cazuri grave, coma.

Radiaţiile, cauză importantă a bolii

Printre cele mai frecvente cauze ale cancerului cerebral se num─âr─â expunerea la radia┼úii (├«n scop terapeutic sau ├«n urma unui accident nuclear) ┼či la diverse chimicale (formaldehid─â, solven┼úi). ├Än ceea ce prive┼čte folosirea telefonului mobil, studiile sunt contradictorii. Exist─â totu┼či o rela┼úie de cauzalitate ├«ntre durata folosirii acestuia ┼či apari┼úia tumorilor cerebrale. Cel mai recent studiu pe acest subiect, realizat de cercet─âtorii francezi, arat─â c─â riscul de ├«mboln─âvire este mai mare la cei care vorbesc la mobil o jum─âtate de or─â pe zi. ├Än 2011, Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii a clasificat undele telefoanelor mobile ca av├ónd poten┼úial cancerigen. Traumatismele craniene, consumul excesiv de alcool ┼či fumatul sunt al┼úi factori incrimina┼úi de apari┼úia cancerului cerebral.