Tot ce ai vrut să ştii despre carnea de curcan

1 curcan jpg jpeg

Bogată în seleniu şi vitaminele B3, B6 şi B12, carnea de curcan este şi o sursă bună de proteine. Dacă îi îndepărtezi pielea, care conţine multe grăsimi, devine un ingredient de bază în regimurile de slăbire.

Anumite studii au arătat că e mai sănătos să se consume carne albă decât roşie, care este asociată cu un risc crescut de boli de inimă şi cancer de colon. Carnea de curcan şi cea de pui sunt variante potrivite pentru consumul de 2-3 ori pe săptămână. Se pare că în cazul curcanilor nu se pot utiliza hormonii de creştere, nocivi pentru sănătatea umană, deci carnea lor este una dintre cele mai sănătoase de pe piaţă.

Sursă bună de proteine, vitamine şi minerale

100 g de carne de curcan, care conţin aproximativ 140 de calorii, aduc în farfurie şi multe nutrimente utile în alimentaţie: 30 g de proteine şi peste jumătate din doza zilnică necesară de seleniu şi din vitaminele B3 şi B6, precum şi cantităţi mici de magneziu, potasiu şi zinc. Seleniul ajută organismul să producă hormoni tiroidieini, care au rol în reglarea metabolismului şi în creştere, în cazul copiilor. Vitamina B3 (niacina) este importantă în producerea de energie, vitamina B6 (piridoxina) susţine formarea de aminoacizi şi ajută la producerea neurotransmiţătorilor (substanţe care transmit mesaje între neuroni, precum şi între neuroni şi muşchi). Vitamina B12, care se regăseşte în cantitate considerabilă în carnea de curcan, este esenţială în formarea globulelor roşii.

Cum o poţi include în dietă

Carnea de curcan se poate cumpăra proaspătă sau congelată şi, după gătire, o poţi păstra la congelator pentru cel mult 1 lună. Se prepară sănătos sub formă de supe sau la cuptor, iar pentru un adaos de proteine, o poţi adauga, fiartă, pregătită la abur sau la cuptor, în salate calde sau reci. De asemenea, o poţi include în sendvişuri cu pâine integrală, alături de crudităţi (salată verde, felii de roşii etc.) şi muştar sau sos pesto. De asemenea, burgerii din carne de curcan sunt o alternativă mai sănătoasă la burgerii clasici cu vită.

Cum prepari curcanul la cuptor

Alege de la măcelărie un curcan de aproximativ 5 kilograme, curăţat şi pregătit pentru a fi pus direct la cuptor. Mai ai nevoie de 1 cană plină cu ceapă verde tocată, usturoi feliat şi bucăţi de portocală şi măr tăiate în cubuleţe, un sfert de cană cu verdeţuri tocate, după preferinţe (pătrunjel, mărar, busuioc etc.) şi condimente uscate (cimbru, rozmarin, salvie, oregano etc.), 1 lingură de sare, 1 linguriţă de piper, 2 linguri de ulei, 3 ceşti de apă sau mai multe, în funcţie de cât se evaporă în timpul preparării. Preîncălzeşte cuptorul la 220° C. Pune curcanul într-o tavă de cuptor şi usucă-l bine cu un şervet curat. Amestecă verdeţurile şi condimentele cu uleiul, sarea şi piperul şi masează bine curcanul, inclusiv sub piele. Introdu în curcanul aşezat cu pieptul în jos ceapa, usturoiul şi bucăţile de portocală, pune în tavă cele 3 căni de apă şi dă-o la cuptor pentru 30 de minute. Apoi, întoarce curcanul cu pieptul în sus, scade temperatura la 180° C şi mai lasă-l 1 oră, după care micşorează focul la 150° C şi mai lasă-l încă 1 oră. La fiecare 20 de minute, ia 1 lingură şi, cu ajutorul ei, toarnă sucul lăsat în tavă peste curcan pentru a-i menţine umiditatea. Dacă e nevoie, mai adaugă apă în tavă. La finalul preparării, scoate curcanul pe un platou, înveleşte-l în folie şi lasă-l acoperit încă 20 de minute, apoi poate fi tăiat şi consumat cu crudităţi sau cu cartofi fierţi sau copţi. Resturile de carne se pot folosi în sendvişuri sau în salate.

Sfat: Cumpără un curcan întreg sau pe bucăţi, dar evită cârnaţii sau şunca, deoarece conţin multă sare şi pot avea în compoziţie şi aditivi periculoşi.