Ţine cont de calorii când vrei să slăbeşti şi rezultatele se vor vedea!

1 shutterstock 403290865 jpg jpeg

Dietele rapide îţi garantează pierderea în greutate în timp scurt, dar într-un mod adesea nesănătos. Oricâte cure ai testa pe propria piele, avantajul pe care îl oferă controlul caloriilor este greu de ignorat.

Secretul unei diete care te încurajează să mănânci o cantitate mai mare de grepfrut şi să eviţi carbohidraţii are la bază, de fapt, controlul caloriilor. Consumând fructe nu foarte dulci ingerezi o cantitate mai mică de calorii faţă de cea pe care o arde corpul, când descompune alimentele. În acest fel, slăbirea este nu doar o promisiune. De pildă, dacă reduci aportul energetic cu 500 de calorii pe zi, într-o săptămână poţi slăbi o jumătate de kilogram, fără prea mare efort. Dacă plusezi şi tai chiar şi 1.000 de calorii pe zi din meniu, la finalul weekendului cântarul va afişa o greutate cu 1 kilogram în minus. 

Elimină gustările nesănătoase 

Unul dintre trucurile eficiente care te ajută să reduci numărul de calorii ingerat zilnic este să faci ordine în obiceiurile alimentare. Renunţă la produsele de patiserie, la pâinea albă, la dulciuri, chiar şi la cele făcute în casă. Acestea nu îţi vor furniza substanţe nutritive esenţiale, aşa că organismul se poate lipsi de ele cu uşurinţă. Începe prin a elimina produsele nesănătoase pe rând, dacă nu reuşeşti să le scoţi din dieta zilnică pe toate o dată. 

Mănâncă legume şi fructe nu foarte dulci 

După ce faci curat în alimentaţie, umple golul rămas cu multe legume şi fructe; optează pentru mere, vişine, citrice, pepene, pentru că acestea nu sunt bogate în zahăr. Alege un bol cu cireşe sau cu fructe de pădure în locul unei brioşe, atunci când ţi-e poftă de ceva dulce. Taie un castravete şi o roşie, adaugă sare şi suc de lămâie şi savurează o salată răcoritoare de sezon, care potoleşte şi setea, îmblânzeşte şi poftele. Nutriţionistul Vlad Roşca spune că este indicat să limitezi la 1-2 porţii pe săptămână consumul de legume care conţin amidon, pentru că au mai multe calorii: cartofi, porumb, mazăre, linte, fasole boabe şi năut. În ceea ce priveşte fructele dulci, porţiile trebuie să fie mici şi distincte de mesele cu alte alimente. 

Alege grăsimi sănătoase 

Este important să nu renunţi la grăsimi, în mod deosebit la grăsimile sănătoase, mai precis la alimentele care conţin acizi graşi esenţiali. Aceştia au beneficii importante pentru sănătatea fizică şi psihică, deci nu îi putem ignora, dar este indicat să micşorăm cantitatea de grăsimi consumată, pentru că au cele mai multe calorii – 1 gram de grăsimi conţine 9 calorii. Limitează-te la a consuma porţii mici de alimente grase, de exemplu 1 pumn de migdale, 1 lingură de ulei de măsline sau de dovleac,1 jumătate de avocado, câteva măsline. 

Măreşte cantitatea de proteine 

Asigură-te că incluzi suficiente surse de proteine în mesele principale ale zilei. Pentru a fi descompuse, corpul are nevoie de mai multă energie calorică. Deci consumând alimente bogate în proteine de calitate grăbeşti procesul de slăbire. Mizează pe carne slabă, pentru că, totuşi, vorbim despre un aliment consistent, care induce senzaţia de saţietate rapid, dar care are ceva mai multe calorii decât legumele şi fructele. Este indicat un consum de aproximativ 100-150 g pe porţie, atunci când vrei să pierzi în greutate sau să îţi menţii silueta, controlând aportul de calorii. 

3 trucuri de ajutor   

* Pune mai puţină mâncare în farfurie decât în mod normal. Dacă îţi mai este foame după ce ai mâncat, completează masa cu o salată de legume. 

* Nu mânca din caserole; pe cât posibil utilizează farfuriile când iei masa. Aşezată pe toate suprafaţa întinsă a farfuriei, mâncarea va părea pe săturate. 

* Verifică eticheta nutriţională. S-ar putea să ai surprize la unele alimente pe care le raportai la micile dimensiuni, astfel crezând că au puţine calorii. 

Pentru a controla mai uşor caloriile ingerate nu trebuie să cunoaşteţi valorile nutriţionale ale alimentelor. Este suficientă o cunoaştere generală a unor noţiuni de nutriţie. Un aspect important care ne ajută în controlul caloriilor este consumul alimentelor cu „calorii negative“ – organismul va consuma mai multe calorii pentru a digera alimentele respective decât conţin ele în sine. Consumul de cofeină, ceai verde, creşte metabolismul, astfel putem avea un control mai facil al caloriilor. Sportul sau orice activitate fizică măreşte rata metabolică şi, în mod indirect, se realizează un control al caloriilor, în sensul că se pot consuma în cantitate mai mare, fără a fi depăşit necesarul zilnic.