Sucurile fara zahar - bune sau rele pentru sanatate?

1 sucuri fara zahar jpg jpeg

Populare in randul celor care incearca sa-si tina sub control greutatea sau sa reduca aportul de zahar, bauturilor dietetice au starnit multe controverse cu privire la efectele pe care acestea le au asupra dietei si sanatatii.

Nu contin substante nutritive

Bauturilor dietetice sunt un amestec de apa carbogazoasa, indulcitori artificiali (aspartam, ciclamat, zaharina, acesulfam sau sucraloza), culoranti, arome si alti aditivi alimentari. Retetele difera de la brand la brand, insa exista si cateva ingrediente comune, precum: apa carbogazoasa, indulcitori, despre care oamenii de stiinta spun ca sunt cu 200-13.000 de ori mai dulci decat zaharul; acizi (anumiti acizi, cum ar fi acidul citric, acidul malic si acidul fosforic sunt utilizati pentru a adauga aciditate bauturilor); coloranti; arome; conservanti, precum benzoatul de potasiu; cofeina.

Efecte asupra greutatii

Deoarece bauturilor dietetice nu au calorii, este firesc sa presupunem ca sunt de ajutor celor care vor sa scape de kilogramele nedorite. Cu toate acestea, cercetatorii spun ca lucrurile stau altfel. In urma mai multe studii, ei au constatat ca utilizarea indulcitorilor artificiali si consumul de alcool in cantitati mari sunt asociate cu un risc crescut de obezitate si sindrom metabolic. Oamenii de stiinta spun ca bauturilor dietetice pot creste pofta de mancare, stimuland hormonii foamei si modificand receptorii gustului. Deoarece astfel de bauturi nu au calorii, aceste modificari pot determina un aport mai mare de alimente dulci, ducand la cresterea in greutate.

Specialistii mai spun si ca legatura dintre bauturile dietetice si cresterea in greutate poate fi explicata prin faptul ca persoanele cu obiceiuri alimentare nesanatoase consuma produse bogate in calorii. Cresterea in greutate pe care o experimenteaza poate fi cauzata de aceste obiceiuri alimentare existente, nu de bauturile dietetice.

Studiile experimentale nu sustin afirmatia ca bauturile dietetice determina cresterea in greutate. De fapt, in urma acestor studii, oamenii de stiinta au descoperit ca inlocuirea bauturilor indulcite cu zahar cu bauturile dietetice poate duce la scaderea in greutate.

Ce impact au asupra sanatatii

Desi bauturile dietetice nu au calorii, zahar sau grasimi, in urma mai multor studii, oamenii de stiinta au descoperit ca aceastea favorizeaza aparitia diabetului de tip 2 si a bolilor de inima. Mai mult, specialistii spun ca bauturile dietetice cresc riscul aparitiei tensiunii arteriale.

Aportul de bauturi fara zahar a fost asociat si cu un risc crescut de boala renala cronica. De vina ar fi cantitatea prea mare de fosfor care se gasesc in astfel de bauturi, care suprasolicita rinichii. Totodata, consumul de bauturi fara zahar in timpul sarcinii poate duce la nastere prematura, obezitate in copilarie si risc crescut de osteoporoza, cofeina si fosforul interferand cu absorbtia calciului. Specialistii mai spun si ca bauturile dietetice sunt asociate si cu eroziune dentara din cauza nivelului de pH acid, iar in urma mai multor studiile observationale, acestia au descoperit cei care au consumat patru sau mai multe sucuri dietetice pe zi au un risc crescut de a se confrunta cu depresie.