Soluţii netoxice care te scapă de gândacii de bucătărie

Gândacii sunt dăunători casnici de care se scapă greu, dar există soluții naturale să gestionezi infestarea cu gândaci. Iată care sunt, potrivit Emedihealth.com.

Cum sunt gândacii dăunători pentru oameni?

Se aproximează că între 40%-60% dintre persoanele cu astm bronșic au produs anticorpi împotriva alergenilor proveniți de la gândaci. Mai mult, un studiu realizat în SUA, în peste 300 de unități rezidențiale a arătat că 39% dintre gospodării erau infestate cu gândaci.

Gândacii pot transmite și crea boli pentru că pot fi purtători și transportatori de bacterii, ciuperci, protozoare, helminți (viermi) și virusul care cauzează poliomielita.

image

Gândacii sunt un pericol pentru sănătate. Foto: Shuttesrtock. 

Gândacii pot transfera microorganisme dăunătoare pe alimente și pot provoca boli și tulburări infecțioase transmise de alimente, inclusiv dizenterie, holeră, febră și crampe abdominale. Deoarece gândacii apar frecevent în frecvente zonele de preparare a alimentelor, aceștia reprezintă o problemă de siguranță alimentară și un pericol pentru sănătatea publică.

Iată de poți încerca!

Bicarbonat de sodiu

Este o modalitate eficientă de a scăpa de infestarea cu gândaci, iar când este utilizat corect, poate ucide gândacii și îi poate împiedica să se întoarcă.

Amestecă părți egale bicarbonat de sodiu și zahăr. Pune amestecul într-un vas puțin adânc și plasează-l acolo unde ai văzut gândaci. Zahărul va atrage gândacii, în timp ce bicarbonatul de sodiu îi va ucide.

Asigură-te că verifici zonele în care ați plasat momeala în mod regulat și completează  după cum este necesar până când nu mai vezi că apar gândaci noi.

Acidul boric

Este un ingredient comun în multe produse care ucid gândacii, dar îl puteți folosi și singur pentru a scăpa de acești dăunători.

Pur și simplu amestecați părți egale de acid boric și zahăr și puneți amestecul într-un vas puțin adânc în zonele în care se știe că gândacii se adună. Zahărul va atrage gândacii, în timp ce acidul boric îi va ucide atunci când îl mănâncă.

De asemenea, poți face o momeală combinând acidul boric cu făina. Pune acest amestec într-un recipient mic cu găuri în capac, lângă locul unde vezi gândaci. Gândacii vor mânca amestecul și vor muri.

Borax

 Este un mineral natural care poate fi folosit ca ucigas eficient de gandaci. Când este amestecat cu zahăr sau alt îndulcitor, creează o momeală care atrage gândacii și alte insecte. Gândacii vor ingera boraxul, care apoi îi ucide.

Boraxul poate fi folosit și în combinație cu bicarbonat de sodiu atunci când este necesar și controlul mirosurilor.

Citrice

Au o substanță chimică numită limonen care respinge gândacii. O modalitate de a folosi citrice pentru a scăpa de gândaci este să faci un spray de casă. Pur și simplu amestecă sucul de la o lămâie cu apă și pulverizează amestecul pe zonele  în care ai văzut gândaci. De asemenea, poți adăuga puțin oțet în amestec pentru o eficacitate suplimentară.

O altă opțiune este să tai câteva citrice și să le pui în boluri în jurul casei. Mirosul puternic al fructelor va respinge gândacii și îi va ține departe.

Dacă ai o problemă serioasă cu gândacii, poți  încerca să utilizezi coji de citrice sau uleiuri de citrice. Gândacii sunt atrași de mirosul de coji de citrice, dac când mănâncă cojile, vor muri din cauza toxicității limonenului.

Uleiuri esențiale

Dacă ești în căutarea unui mod natural și eficient de a scăpa de gândaci, uleiurile esențiale pot fi răspunsul pe care îl cauți. Uleiurile esențiale sunt o modalitate puternică și naturală de a scăpa de gândaci atunci când sunt utilizate corect.

Unele dintre cele mai eficiente includ mirosul de citrice, eucalipt, lavandă, mentă și lemongrass. Diluează-le cu apă înainte de a le pulveriza sau difuza acolo unde sunt gândaci.

Arunca gunoiul zilnic

Pentru a preveni infestarea cu gândaci, primul pas este să arunci în mod regulat gunoiul, să speli vasele și să mături podeaua zilnic. De asemenea, ar trebui să sigilezi orice fisuri sau crăpături în care gândacii ar putea locui.

Cum scapi de ouăle de gândaci?

Toate metodele enumerate mai sus te ajuta să scăpi imediat de gândacii adulți. Cu toate acestea, va trebui să continui până când ouăle eclozează și gândacii mor.

Gândacii ies în general noaptea, când există mai puțină mișcare, se grupează în zone întunecate, cum ar fi în spatele sertarelor și colțurilor dulapurilor. De asemenea, pot frecventa zonele de colectare și eliminare a gunoiului.Gândacii nu sunt doar neplăcuți, dar pot fi și periculoși, așa că este important să scapi de ei și să țintești clar și zonele prin care  aceștia intră în casă.