Sfaturi pentru un concediu fără kilograme în plus
Apa, somnul, proteinele in cantitate moderata, grăsimile bogate în omega 3, legumele si verdeturile şi starea continuă de libertate şi de bine sunt parte din secretele care nu vor muta acul cântarului după concediu.
Cele mai importante reguli de aur din Psiho-Dieta creată de Anca Alungulesei pentru un concediu relaxant, sănătos şi fără frustrări sunt:
- Să vedem concediul fără stress, ca pe o binemeritată pauză, dar ca o pauză de zgomotul de fond în care trăim zilnic, nu ca pe o pauză de la bunele noastre obiceiuri de viaţă
- Să mergem în vacanţă cu temele făcute, adică să avem un plan: dacă optam pentru vacanta de tip all inclusive ce facem, cum ne “protejezi” de toate tentaţiile sau dacă avem o altă variantă de servit masa, în ce fel ne organizam
- Să învaţam să negociem cu mintea noastra, astfel încât să o menţinem într-o stare de relaxare şi să nu-i oferim ocazia de a intra în panică, adică în modulul de supravieţuire: de exemplu, dacă vreau să beau o bere pe zi sau un cocktail, atunci renunţ la paste şi pizza
- Să nu lipsescă salatale de la nicio masă principală. Mai mult decât atât, recomand să fie mâncată întâi salata şi abia apoi felul principal, pentru că aduce aport de enzime pentru o digestie uşoară, iar stomacul începe deja să se umple şi asta inseamna ca vom mânca mai puţin apoi
- Hidratare şi somn. Până la mâncare este nevoie să ne gândim la hidratare, deoarece apa ne păstrează corpul hidratat şi în confort, iar lipsa somnului generează o poftă de mâncare mai mare decât cea firească şi un nivel de saturaţie scăzut. Încurajez siesta de prânz în concediu (măcar 40-50 min), mai ales că, în restul zilelor din an noi nu avem un timp alocat pentru asta.
Aşa cum mintea are nevoie de rutină, de repetiţie şi de reguli clare şi precise pentru a funcţiona în folosul oamenilor, la fel are şi corpul, iar păstrarea obiceiurilor sănătoase şi în concediu reprezintă o senzaţie de putere şi libertate mai mare decât cea oferită de o farfurie de mâncare hipercalorică şi va face întoarcerea la normalitatea zilnică de acasă mult mai uşoară. ”Avem nevoie de o rutină benefică atât pentru corp, cât şi pentru minte şi în vacanţă, şi atunci suntem tot noi cu noi, în acelaşi corp, cu aceeaşi minte care ne coordonează. Nu ne face bine să ne setăm mental că vacanţa este un capitol paralel faţă de stilul de viaţă pe care noi îl considerăm sănătos. De exemplu, în concediu, ne putem păstra fără eforturi rutina de a bea cât mai multă apă pentru a avea un nivel de hidratare ridicat, putem alege sa consumam carbohidraţii la masa prânz şi de proteina seara. Să asezonăm totul cu câte o salată de cruditati, să punem accent pe calitatea somnului şi pe refacerea organismului sunt lucruri care ne fac să ne respectăm mai mult prin crearea unei stări de bine în care noi suntem pe primul plan, si nu farfuria cu mâncare.”, explică Anca Alungulesei, care consideră că setarea mentală pentru ”binele” din vacanţă sau din week-end-urile libere ar trebui să fie aceeaşi ca cea din restul anului.
În faţa tentaţiei de a bea un pahar de bere sau un cocktail răcoros, de a mânca o pizza sau o porţie generoasă de paste, Anca Alungulesei recomandă arta ”auto-negocierii”, nu privarea de plăcere care produce frustrare: ”Îi încurajez pe oameni să înveţe arta negocierii cu sine. Efectiv faci un acord tu cu tine despre cât să bei sau să mănânci, cand spui stop şi cum alegi să te simţi după. Uneori este mai important pentru tine să fii vesel, în linie cu toţi prietenii de la masă, ceea ce este firesc atât timp cât este o acţiune conştientă ca efecte, ca rezultat interior. Când alegerea este asumată şi sinceră, vinovăţia efectiv nu îşi mai are locul.”.
Kilogramele în plus care pot apărea după o vacanţă nu trebuie privite nici ca o dramă, nici ca un eşec personal, ci cu naturaleţe, dominaţie şi convingerea că ele se pot topi în cel mai scurt timp dacă există acest scop setat: ”Uşurinţa de a elimina ”cadoul” post-vacanţă este ca, din prima zi în care te-ai întors acasă, să treci la acţiune, nu mâine, nu luni. Să nu îţi oferi timp să pici în capcana amânărilor şi a găsirii momentului perfect, pentru că mintea îţi va şopti din ce în ce mai des să mai aştepţi şi, astfel, cu cât amâni mai mult, cu atât va deveni mai stresant să te reapuci. Aşadar, mergi în concediu, te relaxezi, te odihneşti, mănânci selectiv şi când te întorci eviţi amânarea de după vacanţă.”, îndeamnă Anca Alungulesei.