Selma Blair s-a tuns zero în timpul tratamentului pentru scleroza multiplă de care suferă

1 selma blair jpg jpeg

Actriţa americană Selma Blair, diagnosticată cu scleroză multiplă, a trecut într-o fază nouă a tratamentului, ocazie cu care şi-a ras părul de pe cap.

În lupta cu boala, Selma Blair s-a tuns zero

Selma Blair (47 de ani), care în prezent o interpretează pe Harper Glass în serialul „Another Life”, a anunţat pe pagina ei de Instagram că trece într-o nouă fază a tratamentului pentru scleroză multiplă şi a afişat o fotografie cu ea tunsă la piele. Selma a mulţumit echipei medicale care s-a ocupat de ea până acum, precum şi fanilor care i-au arătat dragostea şi sprijinul lor. „Sunt imunocompromisă pentru următoarele trei luni, pe puţin. Deci fără pupături, vă rog”, a mai scris actriţa şi a promis că va povesti mai multe despre lupta ei cu boala când va fi pregătită.

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multiplă este principala cauză de dizabilitate a adulţilor tineri la nivel mondial, boala fiind diagnosticată în special la persoane cu vârste între 20 şi 40 de ani. Cele mai frecvente simptome sunt tulburările vizuale, oboseala extremă, amorţeala picioarelor şi mâinilor, dificultăţile în vorbire, toate acestea ducând în final la dizabilitate fizică permanentă. Cauza precisă a apariţiei bolii nu se cunoaşte şi practic oricare dintre noi o poate dezvolta, printre factorii de risc numărându-se virusul Epstein-Barr şi fumatul.

 „Vârsta de debut este de obicei în prima parte a vieţii, inclusiv la copii apare scleroza multiplă. Pacienţii noştri au între 18 şi 45 de ani. Oricare dintre noi este la risc, nu s-a descoperit deocamdată o cauză exactă a acestei boli. Există, într-adevăr, nişte factori de risc, cum ar fi faptul că trăim în emisfera nordică, nu stăm suficient la soare şi nu secretăm vitamina D, foarte importantă în reglarea sistemului imun. Din acest motiv, noi şi suplimentăm tratamentul cu vitamina D la pacienţii diagnosticaţi. Alt factor de risc este infecţia cu virusul Epstein-Barr, virusul care dă mononucleoza, dar nu este o relaţie de cauzalitate. Pur şi simplu, s-a demonstrat la pacienţii cu scleroză multiplă că au avut această infecţie cândva în viaţă, dar care e legătura dintre ele nu se ştie exact. Un alt factor de risc este fumatul, dar iarăşi, nu orice fumător va face scleroză multiplă. Nu s-a demonstrat că boala s-ar transmite genetic, pur si simplu pacientul are un teren atopic, cum spunem noi, cum sunt persoane care fac astm, psoriazis, tot aşa sunt şi oameni care fac scleroză multiplă. E o boală autoimună, propriul nostru organism atacă propriul nostru creier şi măduva spinării”, spune dr. Andreea Florea de la Spitalul Clinic Colentina.

Deşi nu există vindecare în cazul acestei afecţiuni, un pacient cu scleroză multiplă care urmează recomandările medicului poate duce o viaţă aproape normală, calitatea ei fiind influenţată de momentul diagnosticării şi de gradul până la care a avansat boala. În prezent, opţiunile de terapie sunt multiple, iar tratamentul este personalizat, pentru că nu există doi bolnavi la fel.