Selma Blair s-a tuns zero în timpul tratamentului pentru scleroza multiplă de care suferă

1 selma blair jpg jpeg

Actri┼úa american─â Selma Blair, diagnosticat─â cu scleroz─â multipl─â, a trecut ├«ntr-o faz─â nou─â a tratamentului, ocazie cu care ┼či-a ras p─ârul de pe cap.

În lupta cu boala, Selma Blair s-a tuns zero

Selma Blair (47 de ani), care ├«n prezent o interpreteaz─â pe Harper Glass ├«n serialul ÔÇ×Another LifeÔÇŁ, a anun┼úat pe pagina ei de Instagram c─â trece ├«ntr-o nou─â faz─â a tratamentului pentru scleroz─â multipl─â ┼či a afi┼čat o fotografie cu ea tuns─â la piele. Selma a mul┼úumit echipei medicale care s-a ocupat de ea p├ón─â acum, precum ┼či fanilor care i-au ar─âtat dragostea ┼či sprijinul lor. ÔÇ×Sunt imunocompromis─â pentru urm─âtoarele trei luni, pe pu┼úin. Deci f─âr─â pup─âturi, v─â rogÔÇŁ, a mai scris actri┼úa ┼či a promis c─â va povesti mai multe despre lupta ei cu boala c├ónd va fi preg─âtit─â.

Ce este scleroza multipl─â?

Scleroza multipl─â este principala cauz─â de dizabilitate a adul┼úilor tineri la nivel mondial, boala fiind diagnosticat─â ├«n special la persoane cu v├órste ├«ntre 20 ┼či 40 de ani. Cele mai frecvente simptome sunt tulbur─ârile vizuale, oboseala extrem─â, amor┼úeala picioarelor ┼či m├óinilor, dificult─â┼úile ├«n vorbire, toate acestea duc├ónd ├«n final la dizabilitate fizic─â permanent─â. Cauza precis─â a apari┼úiei bolii nu se cunoa┼čte ┼či practic oricare dintre noi o poate dezvolta, printre factorii de risc num─âr├óndu-se virusul Epstein-Barr ┼či fumatul.

 ÔÇ×V├órsta de debut este de obicei ├«n prima parte a vie┼úii, inclusiv la copii apare scleroza multipl─â. Pacien┼úii no┼čtri au ├«ntre 18 ┼či 45 de ani. Oricare dintre noi este la risc, nu s-a descoperit deocamdat─â o cauz─â exact─â a acestei boli. Exist─â, ├«ntr-adev─âr, ni┼čte factori de risc, cum ar fi faptul c─â tr─âim ├«n emisfera nordic─â, nu st─âm suficient la soare ┼či nu secret─âm vitamina D, foarte important─â ├«n reglarea sistemului imun. Din acest motiv, noi ┼či supliment─âm tratamentul cu vitamina D la pacien┼úii diagnostica┼úi. Alt factor de risc este infec┼úia cu virusul Epstein-Barr, virusul care d─â mononucleoza, dar nu este o rela┼úie de cauzalitate. Pur ┼či simplu, s-a demonstrat la pacien┼úii cu scleroz─â multipl─â c─â au avut aceast─â infec┼úie c├óndva ├«n via┼ú─â, dar care e leg─âtura dintre ele nu se ┼čtie exact. Un alt factor de risc este fumatul, dar iar─â┼či, nu orice fum─âtor va face scleroz─â multipl─â. Nu s-a demonstrat c─â boala s-ar transmite genetic, pur si simplu pacientul are un teren atopic, cum spunem noi, cum sunt persoane care fac astm, psoriazis, tot a┼ča sunt ┼či oameni care fac scleroz─â multipl─â. E o boal─â autoimun─â, propriul nostru organism atac─â propriul nostru creier ┼či m─âduva spin─âriiÔÇŁ, spune dr. Andreea Florea de la Spitalul Clinic Colentina.

De┼či nu exist─â vindecare ├«n cazul acestei afec┼úiuni, un pacient cu scleroz─â multipl─â care urmeaz─â recomand─ârile medicului poate duce o via┼ú─â aproape normal─â, calitatea ei fiind influen┼úat─â de momentul diagnostic─ârii ┼či de gradul p├ón─â la care a avansat boala. ├Än prezent, op┼úiunile de terapie sunt multiple, iar tratamentul este personalizat, pentru c─â nu exist─â doi bolnavi la fel.