Riscurile la care se expun fetele care se machiază. Medicul explică

image

Ingredientele din produsele de machiaj pot perturba sistemul endocrin

În zilele noastre, când imaginea este promovată tot mai des, multe fete se machiază de la o vârstă tot mai mică. Totuşi, acest gest nu ar trebui promovat, mai ales că poate fi asociat cu unele riscuri pentru sănătate.

Dr. Bogdan Pascu, medic cu specialitatea endocrinologie pediatrică, a explicat într-o postare pe Facebook acest aspect:

"În ultimele săptămâni am observat o creștere importantă a folosirii machiajului la vârste foarte mici în rândul pacientelor mele, așa că am decis să fac o serie de postări legate de riscurile la care sunt expuse aceste fetițe.

pubertate jpg

Riscurile ascunse Hormonale: cum poate afecta folosirea machiajului sistemul endocrin la fete?

Folosirea cosmeticelor și a produselor de îngrijire personală a devenit din ce în ce mai frecventă în rândul fetelor tinere, multe dintre ele începând să folosească machiaj încă din școala primară. Deși machiajul este, în general, considerat un mijloc inofensiv de exprimare personală, dovezi științifice în creștere sugerează că unele dintre ingredientele din aceste produse pot avea efecte neintenționate asupra sistemului endocrin.

Ce sunt substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin 

Substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin sunt substanțe care interferează cu funcționarea normală a hormonilor în organism. Acestea pot imita, bloca sau modifica producția și semnalizarea hormonală, ducând la dezechilibre care pot avea efecte negative asupra sănătății. Multe dintre aceste substanțe se regăsesc în machiaj și în produsele de îngrijire personală, inclusiv:

Parabenii: Utilizați ca conservanți în multe produse cosmetice, parabenii pot imita estrogenul, perturbând echilibrul hormonal. Studiile sugerează o legătură între expunerea la parabeni și debutul precoce al pubertății.

Ftalații: Prezenți în produse precum lacul de unghii și parfumuri, ftalații sunt cunoscuți pentru interferența cu dezvoltarea reproductivă și funcția tiroidiană.

Triclosanul: Un agent antibacterian prezent în unele produse de machiaj, care poate perturba reglarea hormonilor tiroidieni.

Benzofenona și derivații săi: aceste filtre UV, prezente în cremele de protecție solară și în unele fonduri de ten, pot acționa ca imitatori ai estrogenului, modificând funcția endocrină."

Foto: Shutterstock