Quercitina, un compus din anumite alimente, poate inhiba noul coronavirus. Află ce surse o conţin!

1 shutterstock 1678209073 jpg jpeg

Prezentă în anumite fructe şi legume, quercitina acţionează ca un inhibitor specific al coronavirsului SARS-CoV-2. Substanţa destabilizează 3CLpro, o proteină care stă la baza replicării agentului patogen, se arată într-un studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Macromolecule Biologice.

Noul studiu coordonat de Bruno Rizzuti de la CNR-Nanotec şi un grup de cercetători din Zaragoza şi Madrid arată că acest compus este letal pentru SARS-CoV-2.

Quercitina împiedică funcţionarea corectă a proteinei 3CLpro, principala ţintă pentru multe grupuri de cercetători care caută un vaccin pentru COVID-19, după ce au descoperit că este puternic păstrată în toate tipurile de coronavirus. „Pentru această proteină, moleculele care acţionează ca inhibitori au fost deja raportate în literatura de specialitate, dar nu pot fi utilizate ca medicamente din cauza efectelor lor secundare", explică Olga Abian de la Universitatea din Zaragoza, primul autor al studiului.

Surse naturale

Quercitina este un compus cu efecte benefice, având proprietăţi antioxidate, antiinflamatoare şi antialergice. De asemenea, susţine sănătatea inimii, reduce durerea, creşte energia şi anduranţa, previne cancerul, protejează pielea, ajută sănătatea ficatului.

Surse naturale de quercitină sunt: merele, vinul roşu, cireşele, afinele, roşiile, varza, broccoli, citricele, cerealele integrale, caperele, ceapa roşie crudă, ceaiul negru şi cel verde, fasolea, salvia.