Protectia solara, necesara in orice anotimp

5 protectia solara jpg jpeg

Chiar daca statul la soare ajuta la sintetizarea vitaminei D, expunerea prelungita poate duce la afectiuni acute si cronice ale pielii. De aceea, protectia solara este necesara, nu doar vara, ci pe tot parcursul anului.

Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) recomanda folosirea produsele de protectie solara cu factor cat mai ridicat. Sunt considerate a fi sigure si eficiente produsele care contin cele doua ingrediente care blocheaza razele soarelui - oxid de zinc si dioxid de titan. Recent, Autoritatile de sanatate publica din SUA au propus ca nivelul  factorului de protectie solara (SPF) sa creasca de la 50+ la 60+, pentru o mai buna protectie. 

 

De ce este importanta protectia solara

Cancerul de piele se numara printre cele mai comune maladii la nivel national. 

Exista trei tipuri de cancer de piele: carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase si melanom. Cel mai frecvent, carcinomul bazocelular nu se raspandeste in mod obisnuit in alte parti ale corpului, pe cand carcinomul cu celule scuamoase poate ajunge rapid la celelalte organe ale corpului. Partea buna este ca acesta este tratabil daca este diagnosticat la timp. Cel mai periculos tip de cancer de piele este melanomul. Daca nu este diagnosticat din vreme, sansele de vindecare sunt minime. 

Pentru ca este imposibil sa eviti soarele,

este cel mai bun instrument pe care il poti folosi pentru a-ti proteja pielea de efectele nefaste ale expunerii la ultraviolete. Specialistii spun ca protectia solara ar trebui aplicata, in general, cu 30 de minute inainte de

si reaplicata cel putin o data la doua ore. 

Cum alegi crema de protectie

In primul rand, trebuie sa optezi pentru un produs cu spectru larg. Asta inseamna ca acesta protejeaza atat impotriva radiatiilor UVA, care pot afecta ADN-ul celulelor pielii, ducand la aparitia ridurilor si imbatranirea pielii, cat si a radiatiilor UVB, care sunt mai puternice vara, putand duce la aparitia cancerului de piele. Un produs cu SPF 30 este recomandat pentru uzul zilnic, dar specialistii recomanda folosirea unui produs cu SPF 50+ atunci cand intentionezi sa stai afara o lunga perioada de timp.

Daca esti o persoana activa sau transpiri foarte mult ori obisnuiesti sa inoti, opteaza pentru un produs rezistent la apa. Desi majoritatea dintre noi ne protejam pielea doar in lunile calde ale anului, specialistii atrag atentia ca ar trebui sa folosim protectie solara 365 de zile pe an. Asta pentru ca, chiar si intr-o zi ploioasa, pana la 80% din radiatiile ultraviolele pot trece prin nori.

Asa te protejezi!

  • Aplica produsul nu doar pe fata si pe picioare, ci si pe urechi, pleoape, gat si decolteu.
  • Si ochelarii de soare cu protectie UV sunt eficienti. 
  • Pentru a te asigura ca esti foarte bine protejat, opteaza pentru produsele de tip crema in locul spray-urilor.
  • Alege creme de protectie solara care contin oxid de zinc si dioxid de titan.
  • Lotiunea trebuie depozitata intr-un loc racoros si uscat, deoarece caldura poate descompune treptat substantele din produs. 

Citeste si: