Postul Crăciunului: sfaturi de care este bine să ţii cont

1 post jpg jpeg

Timp de 40 de zile credincio┼čii renun┼ú─â la carne, lapte ┼či ou─â ┼či se roag─â pentru s─ân─âtate ┼či pentru iertarea p─âcatelor. Postul Cr─âciunului este al doilea ca importan┼ú─â dup─â cel al Pa┼čtelui ┼či se ├«ncheie ├«n 24 decembrie, c├ónd este cea mai aspr─â zi de postire.

├Än tot acest timp, credincio┼čii au multe zile cu dezlegare la pe┼čte, ulei ┼či vin, p├ón─â ├«n Ajunul Cr─âciunului, c├ónd se ┼úine post negru. Prima zi c├ónd este voie s─â se consume pe┼čte este 21 noiembrie, de s─ârb─âtoarea Intr─ârii Maicii Domnului ├«n Biseric─â. Apoi, pe 30 noiembrie, de s─ârb─âtoarea Sf├óntului Andrei, pe 6 decembrie, de s─ârb─âtoarea Sf├óntului Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, de s─ârb─âtoarea Sf├óntului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei ┼či pe 18 decembrie, de S─ârb─âtoarea Sf├óntului Cuvios Daniil Sihastrul, potrivit click.ro.

Cea mai aspr─â zi de post

Cea mai aspr─â zi de postire pentru S─ârb─âtoarea Cr─âciunului este 24 decembrie, ajunul Na┼čterii Domnului. "Ziua de Ajun a Cr─âciunului este o zi de post mai aspru dec├ót celelalte zile. Se ajuneaz─â p├ón─â la ceasul al IX-lea (ora 15.00), c├ónd se obi┼čnuie┼čte s─â se m─ân├ónce, ├«n unele p─âr┼úi, gr├óu fiert amestecat cu fructe ┼či miere, ├«n amintirea postului Sf├óntului Prooroc Daniel ┼či al celor trei tineri din Babilon. ├Än unele zone se ajuneaz─â p├ón─â la r─âs─âritul luceaf─ârului de sear─â, care ne aminte┼čte de steaua ce a vestit magilor na┼čterea M├óntuitorului. Aceast─â ajunare aminte┼čte, de asemenea, de postul ┼úinut odinioar─â de catehumeni care, ├«n seara acestei zile, primeau botezul cre┼čtin ┼či apoi prima ├«mp─ârt─â┼čire la liturghia s─âv├ór┼čit─â atunci ├«n acest scop", spune p─ârintele Ramon Eugen Ilie, preot la Biserica Sfin┼úii ├Ämp─âra┼úi Constantin ┼či Elena, citat de adevarul.ro.

Apoi, dezlegarea la alimentele de dulce se face numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

ÔÇŁPostul trupesc trebuie ├«nso┼úit de cel sufletescÔÇŁ 

├Än aceast─â perioad─â, spun preo┼úii, credincio┼čii trebuie s─â se ab┼úin─â de la multe lucruri, nu doar de la m├óncarea de dulce. Ei trebuie s─â-i cear─â iertare lui Dumnezeu pentru p─âcatele lor, s─â mearg─â des la biseric─â ┼či s─â se ├«mpace cu persoanele certate. Nu ├«n ultimul r├ónd, oamenilor le sunt interzise pl─âcerile trupe┼čti, pentru c─â acestea dau na┼čtere p─âcatului. Poftele trupe┼čti pot fi biruite doar prin post ┼či rug─âciune. ÔÇťEste perioada ├«n care oamenii trebuie s─â fie mai buni ┼či mai milo┼či cu cei din jurul lor, c─âci doar a┼ča vor putea fi ┼či ei ierta┼úi de Dumnezeu. Postul reprezint─â re┼úinerea total─â de la anumite alimente ┼či b─âuturi ├«n scop religios ┼či moral. Mai mult, cre┼čtinii trebuie s─â se re┼úin─â ┼či de la anumite g├ónduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru ├«nseamn─â c─â postul trupesc trebuie ├«nso┼úit de cel sufletescÔÇŁ, explic─â p─ârintele Ramon Eugen Ilie.