Postul Crăciunului: sfaturi de care este bine să ţii cont

1 post jpg jpeg

Timp de 40 de zile credincioşii renunţă la carne, lapte şi ouă şi se roagă pentru sănătate şi pentru iertarea păcatelor. Postul Crăciunului este al doilea ca importanţă după cel al Paştelui şi se încheie în 24 decembrie, când este cea mai aspră zi de postire.

În tot acest timp, credincioşii au multe zile cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru. Prima zi când este voie să se consume peşte este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Apoi, pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei şi pe 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, potrivit click.ro.

Cea mai aspră zi de post

Cea mai aspră zi de postire pentru Sărbătoarea Crăciunului este 24 decembrie, ajunul Naşterii Domnului. "Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15.00), când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aminteşte de steaua ce a vestit magilor naşterea Mântuitorului. Această ajunare aminteşte, de asemenea, de postul ţinut odinioară de catehumeni care, în seara acestei zile, primeau botezul creştin şi apoi prima împărtăşire la liturghia săvârşită atunci în acest scop", spune părintele Ramon Eugen Ilie, preot la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, citat de adevarul.ro.

Apoi, dezlegarea la alimentele de dulce se face numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

”Postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc” 

În această perioadă, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului. Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune. “Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu. Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie.