Plin de virusuri și bacterii! Care este cel mai mizerabil loc din casele noastre?

Germenii pot trăi chiar şi luni de zile pe orice obiect cu care intrăm zilnic în contact, de aceea, respectarea unei igiene minuţioase în locuinţă, dar şi spălarea corectă pe mâinilor sunt esenţiale pentru a preveni boli precum toxiinfecţiile sau hepatita A, pe care le putem lua, inclusiv de la noi din casă.

1 virusuri jpg jpeg

O mulțime de virusuri și bacterii ne colonizează casa. Foto: Shutterstock. 

Mai ales în anotimpul cald, temperaturile crescute asociate cu umiditatea favorizează înmulţirea microbiilor în spaţiile de locuit. În plus, insectele de tipul muştelor, gândacilor şi furnicilor devin mai numeroase, iar ele pot răspândi germenii febrei tifoide, ai hepatitei A, micozelor cutanate şi toxiinfecţiilor alimentare.

Smartphone-ul și tastatura au mai mulți germeni ca WC-ul

Deşi am putea avea impresia că în baie sunt cei mai mulţi microbi, aceştia sunt prezenţi în număr mare pe obiectele pe care le folosim în mod frecvent, precum telefonul mobil, întrerupătorul de lumină, tastatura şi mouse-ul de la calculator. Astfel de germeni pot duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare, în special pe timp de vară, şi a diareei.

Cercetătorii de la Universitatea din Arozona SUA au observat că pe tastatura şi pe mouse-ul de la calculator se găsesc de 200 de ori mai mulţi microbi decât în vasul de toaletă. Telefoanele mobile sunt şi ele adevărate focare de infecţii, arată mai multe studii. De altfel, specialiştii spun că telefoanele sunt o cale importantă de transmitere a infecţiilor în spitale. De asemenea, surse importante de microbi sunt şi covoarele şi cuverturile, maşina de spălat, covoraşul de la intrare, mopul şi clanţa de la uşă. De aceea, toate aceste spaţii trebuie dezinfectate periodic, iar spălarea frecventă pe mâini este esenţială pentru a evita îmbolnăvirile cu germenii care en colonizează casa.

Bucătăria şi baia se igienizează săptămânal

Cada din baie, mai ales scurgerea ei şi toaleta sunt locuri care favorizează îmulțirea de microbi şi de bacterii. Acestea nu pot fi curăţate decât cu produse dezinfectante şi cu apă fierbinte. Prosoapele din baie pot fi şi ele colonizate cu germeni şi, de aceea, trebuie schimbate la cel mult două zile. De altfel, întrega baie trebuie atent igienizată cel puţin săptămânal, acelaşi lucru fiind indicat să se facă şi în bucătărie.

Frigiderul, chiuveta, scurgătorul de vase şi bureţii de spălat vase sunt medii propice de dezvoltare a bacteriilor şi a mucegaiurilor.

Cum ne spălăm corect pe mâini

Cea mai bună metodă de a preveni contractarea microbilor este spălarea mâinilor înainte şi după de fiecare masă, înainte şi după folosirea toaletei, imediat după intrarea în casă sau după atingerea obiectelor ce pot fi contaminate. Specialiştii recomandă ca spălarea să se facă minuţios, cu apă şi cu săpun, timp de 20 de secunde şi apoi uscarea lor cu un prosop de hârtie. Atunci când nu există această posibilitate, se pot folosi geluri sau şerveţele umede pe bază de alcool. 

Citește și Ameţeşti? Iată care sunt motivele!