Paşii unei demachieri ca la carte

1 demachiere jpg jpeg

Un ten frumos, fără imperfecţiuni, se păstrează cu o rutină de îngrijire adecvată. Demachierea este un pas esenţial, fie că foloseşti sau nu machiaj, pentru ca pielea să rămână luminoasă şi tânără cât mai mult timp.

Dacă eşti tentată să crezi că obiceiul de a demachia pielea se aplică doar în cazul în care foloseşti farduri sau fond de ten, află ca faţa are nevoie de o curăţare în profunzime în orice situaţie. Praful şi impurităţile de peste zi, dar şi uleiurile naturale secretate în timpul nopţii, încarcă porii şi duc treptat la un aspect tern, de piele obosită, precum şi la formarea ridurilor. O demachiere corectă se realizează astfel: 1. Demachiezi. 2.Aplici loţiunea tonică 3. Hidratezi.

INFO

Demachierea tenului se realizează întotdeauna în sens ascendent.

Cum alegi produsele de curăţare potrivite

În funcţie de tipul de ten, alege demachiantul care ţi se potriveşte. O formulă prea blândă nu va curăţa în profunzime un ten gras, în timp ce unele produse pot fi prea agresive pentru pielea sensibilă.

• Serveţelele demachiante

O soluţie la îndemână atunci când nu ai prea mult timp la dispoziţie, serveţelele demachiante nu sunt indicate zi de zi. Acestea curăţă machiajul la suprafaţă, însă lasă porii încărcaţi, ducând în timp la apariţia coşurilor şi la un aspect lipsit de strălucire. Foloseşte-le doar în situaţii în care eşti nevoită sa te demachiezi rapid.

• Apa micelară

Destul de populară în ultimul timp, apa micelară este alcătuită din molecule care atrag impurităţile şi sebumul şi le reţin, oferind o curăţare delicată. Este potrivită pentru toate tipurile de ten, în special pentru pielea sensibilă. Nu toate apele micelare au însă aceeaşi formulă, aşa că e posibil ca un anumit produs să ţi se potrivească mai bine sau nu. Citeşte cu atenţie specificaţiile de pe ambalaj, în funcţie de nevoile tenului tău.

• Gelurile de curăţare

Sunt cele mai potrivite pentru curăţarea în profunzime a pielii, însă pot fi destul de dure pentru tenul sensibil sau uscat. Sunt mai indicate pielii mixte sau grase, însă există şi formule delicate. Asigură-te că hidratezi bine faţa după ce foloseşti un astfel de produs.

• Laptele demachiant

Textura lor este puţin mai lichidă decât cea a unei creme obişnuite, fiind potrivite tenurilor uscate sau normale. Îndepărtează bine impurităţile, însă nu şi machiajul rezistent la apă sau foarte pigmentat.

• Uleiurile

Potrivite tuturor tipurilor de ten, uleiurile demachiante curăţă machiajul şi impurităţile fără să afecteze bariera naturală a pielii. Pot fi folosite şi de persoanele cu acnee sau ten mixt şi gras, însă trebuie îndepărtate în totalitate după demachiere cu apă călduţă, pentru a evita încărcarea porilor.

Ce rol are loţiunea tonică

Vine în completarea acţiunii demachiantului, eliminând şi ultimele urme de machiaj. Pentru tenurile grase, uneori laptele demachiant sau gelul de curăţare pot lăsa o peliculă fină la suprafaţa pielii. Loţiunea tonică reîmprospătează pielea, fiind necesară în special tenului gras, deoarece reduce şi închide porii dilataţi, tenului încărcat, dar şi atunci când foloseşti multe produse de machiaj. Evită însă zona ochilor, unde pielea este mai subţire, pentru a nu o usca în exces.

Cât de des e bine să exfolizezi tenul

Exfolierea îndepărtează celulele moarte şi primul strat superficial de epidermă, fiind esenţială pentru ca pielea să fie curată şi să poată primi substanţele hrănitoare din cremele hidratante. Dacă ai tenul gras, este recomandat să efectuezi o exfoliere blândă de 2 ori pe săptămână, în timp ce tenului uscat îi este suficientă procedura o singură dată. Aplică exfoliantul cu mişcări blânde, masând uşor pielea, lasă-l să acţioneze 1 minut, apoi clăteşte cu apă călduţă.

Paşii corecţi ai demachierii

Se începe cu demachierea ochilor şi a buzelor, urmată de restul feţei. Există şi produse special destinate strict acestor zone, cu o formulă mai blândă sau care îndepărtează cu uşurinţă machiajul rezistent la apă.