VIDEO: Un pahar de bere, sănătate şi plăcere
,,Berea este o băutură slab alcoolizată obtinuţă exclusiv din 4 ingrediente naturale: cereale, hamei, drojdie şi apă. Aceste patru ingrediente sunt cele care conferă berii calităţi importante, de la conţinutul de antioxidanţi şi un număr redus de calorii, la un posibil rol în oprirea declinului cognitiv”, afirmă Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Sursă importantă de antioxidanţi
Este bine de ştiut că berea reprezintă o sursă de nutrienţi valoroşi. Hameiul cedează berii flavonoizi (xantohumol), antioxidanţi mai puternici decât cei prezenţi chiar în ceaiul verde şi produsele de soia. Acţiunea asupra organismului este benefică, antioxidanţii opunându-se stresului oxidativ exagerat la care este supus omul modern datorită solicitărilor profesionale intense, a expunerii la poluare şi la diferite substanţe chimice nocive, prezente inclusiv în alimente.
Aliat împotriva îmbătrânirii
Consumată în cantităţi moderate, berea poate avea proprietăţi antiinflamatorii ce au drept efect încetinirea procesului de îmbătrânire. Hameiul utilizat la fabricarea berii poate influenţa producţia de neopterină, un marker al proceselor inflamatorii, ca şi nivelul de triptofan, aminoacid esenţial al carui nivel scăzut pare să se asocieze cu intensitatea crescută a inflamaţiilor.
Conţine mai puţine calorii decât laptele
În ciuda zvonurilor conform cărora îngraşă, berea are doar 43 kcal/100ml în varianta cu alcool şi 17 kcal/ 100 ml, în varianta fără alcool. Prin urmare, berea conţine mai puţine calorii chiar decât băuturi precum laptele, sucul de portocale sau de mere.
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie atrag atenţia că un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie corespunzătoare. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maxim 5%.