VIDEO: Îngheţata, desertul delicios al verii
Ai cumpărat până acum zeci sau poate sute de îngheţate. Însă, recunoaşte, de câte ori ai citit eticheta acestora? Pentru a se ajunge la textura fină şi cremoasă şi la gustul delicios pe care le cunoşti, producătorii folosesc ingrediente precum stabilizatori, gelatină şi coloranţi.
De aceea, este bine să nu abuzezi de acest desert. Pentru că are un conţinut bogat în zahăr şi grăsimi saturate, îngheţata trebuie consumată cu moderaţie de persoanele obeze şi de cele cu boli cardiovasculare. Conţine calciu Este de preferat ca îngheţata să fie produsă din lapte (inclusiv lapte praf), smântână şi unt. Astfel, datorită laptelui din compoziţie, îngheţata este o sursă de calciu, necesar pentru oase şi dinţi. Este bine să ştii că o îngheţată conţine în jur de 20% din cantitatea zilnică recomandată de calciu. Alege acele sortimente care au în compoziţie lapte, fie integral, fie degresat, iaurt sau smântână. Atenţie la E-uri! Cu cât îngheţata este mai intens colorată, cu atât conţine mai mulţi coloranţi, care pot crea sensibilitate mai ales celor cu alergii alimentare. Sortimentele cu fructe conţin urme de conservanţi, iar unul dintre E-urile nocive din îngheţată, E 124 (Ponceau 4R), poate amplifica simptomele astmului.
Este bine să alegi acele îngheţate care conţin coloranţi naturali, precum roşu (obţinut din sfeclă), galben (din carotenul aflat în morcovi) sau maro (din cacao). Datorită conţinutului bogat de zahăr, îngheţatele favorizează şi cariile dentare. Pentru cei care ţin cură de slăbire şi pentru cei cu afecţiuni precum diabetul, există şi îngheţata light, cu un conţinut redus de calorii.
. Dacă vei adăuga în iaurt fructele preferate şi îl vei congela timp de două ore, vei obţine un desert mult mai sănătos, care are un conţinut caloric mai redus faţă de îngheţată.
. Ai nevoie de 750 g mere, 6 pahare de apă, zeama de la o lămâie, zahăr, scorţişoară şi 2 albuşuri. Merele, lăsate cu coajă (se scot doar sâmburii), se taie felii mici şi se pun la fiert în trei pahare cu apă, până când se înmoaie, iar pireul obţinut se trece printr-o sită inoxidabilă. Adaugi zeama de la lămâie, scorţişoara, zahărul şi restul de apă. Compoziţia se bate cu telul şi se lasă la frigider până când e pe jumătate întărită, după care se încorporează cu albuşurile bătute spumă şi se pune din nou la îngheţat.
. E nevoie de 4 gălbenuşuri, ¾ pahar cu zahăr pudră, 1 pahar lapte, zeama de la o lămâie, 2 pahare pireu de piersici, 500 g frişcă bătută. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul pudră, se adaugă laptele, se pune la fiert pe aburi şi amestecă până când compoziţia se îngroaşă. După ce se răceşte, se adaugă frişca, apoi pireul de piersici, peste care se pune zeama de la lămâie. Crema se lasă la îngheţat.