VIDEO: Ce gustări să iei la drum pe caniculă
O vreme însorită îţi poate crea mari probleme când pleci la drum lung sau vrei să-ţi iei mâncare la serviciu şi nu ai o ladă frigorifică ori o geantă termoizolantă.
Trebuie să fie alimente consistente, uşor de transportat, care nu se strică în câteva ore şi care nu se varsă în timpul mersului.
Împreună cu medicul nutriţionist Mihaela Bilic, am făcut un top al celor mai indicate alimente care rezistă pe caniculă.
Cerealele expandate, cele mai rezistente
Biscuiţii digestivi, pâinea integrală prăjită sau biscuiţii de tip crackers asigură o cantitate de carbohidraţi (glucide) necesară pentru a ne încărca bateriile.
5 biscuiţi oferă energie, au puţine calorii, în jur de 100, şi sunt foarte hrănitori.
Cerealele expandate, acele dischete de orez sau de porumb, care nu au adaos de zahăr, sunt excelente pentru o gustare plină de energie, care ajută şi la contracţia musculară.
Conservele de sardine în sos tomat
Practice şi sănătoase sunt sardinele în conservă. Uşor de transportat, sardinele în sos tomat sunt o alegere ideală pentru o masă în aer liber.
De ce în sos tomat? Pentru că mediul acid dat de roşii creşte absorbţia fierului şi îmbunătăţeşte digestia proteinelor.
În plus, sardinele se pot consuma cu tot cu oase, care oferă o cantitate importantă de calciu.
De ce să alegi laptele UHT
Un alt aliment pe care-l putem lua cu noi şi care rezistă pe caniculă este laptele UHT. Acesta este supus unui tratament special, la o temperatură foarte ridicată.
În timp ce germenii sunt distruşi, vitaminele şi nutrienţii rezistă. În cutie ermetică, laptele astfel prelucrat ţine câteva zile, la temperaturi înalte. Având calciu, minerale şi peste 80% apă, laptele poate să ia locul apei.
Banana şi fructele uscate hrănesc mintea
Curmalele, smochinele, prunele uscate, caisele uscate şi tot ce înseamnă fructe oleaginoase, cum sunt nucile, alunele, fisticul, migdalele, ne dau energie, minerale şi acizi graşi esenţiali.
Fructul ideal pentru drum lung şi care ţine şi de foame este banana. Pe lângă nutrienţii de care avem nevoie, banana conţine triptofan, aminoacid care dă o stare de bine... creierului.
Lucru important, deoarece temperaturile ridicate ne amorţesc mintea.
Urda, «lipiciul» perfect pentru sendvişuri
Evită sendvişurile gata preparate. Mai indicat e să luăm la noi ingredientele separat şi să le „asamblăm” atunci când vrem să mâncăm.
Între cele două felii de pâine integrală putem pune urdă, brânză proaspătă sau cremă de brânză, toate ţin loc şi de unt, şi de brânză.
Au calciu şi cei mai importanţi ingredienţi din lapte, fără să aibă multă grăsime. Nu lua brânză topită. Are un conţinut mare de grăsime şi săruri de topire, nesănătoase.
În sendviş mai poţi adăuga legume precum: ardei gras, castraveţi, morcovi. Aceştia trebuie transportaţi întregi. În momentul când sunt tăiate în felii, legumele încep să se deshidrateze, să se oxideze şi, deci, să-şi piardă vitaminele.
Oul fiert este alimentul complet
Deşi are un volum mic, oul conţine toate substanţele nutritive necesare organismului. Un ou de 50-60 g conţine aproximativ 100 de calorii.
La drum, merg ouăle fierte, pentru că sunt uşor de transportat şi îţi satură foamea. Însă ouăle nu pot fi lăsate în căldură de pe-o zi pe alta.
SFAT: Păstrează gustările în recipiente care nu atrag umezeala.