VIDEO: Cât de sănătos e laptele vegetal

2 jpg jpeg

Se numeşte lapte vegetal pentru că are consistenţa şi culoarea unui lapte de origine animală, dar are în componenţă apă şi ingrediente vegetale: soia, orez, ovăz, migdale, cocos, susan.

Conţinutul bogat în vitamine, minerale şi proteine valoroase face ca lactatele vegetale să fie preferate de tot mai mulţi, din diverse motive: ţin post, sunt vegetarieni, au intoleranţă la lactoză sau au colesterolul „rău“ crescut.

Cel mai bogat în proteine este laptele de soia. Acestă băutură ajută şi la: 1. scăderea tensiunii arteriale; 2. oprirea dezvoltării celulelor canceroase (în special la sân şi la prostată); 3. prevenirea osteoporozei; 4. reducerea simptomelor menopauzei (soia conţine fitoestrogeni, substanţe care se comportă precum estrogenii, hormonii feminini); 5. întărirea sistemului imunitar; 6. reglarea glicemiei.

SFAT: Evită soia modificată genetic. Când cumperi un lapte vegetal, evită produsele făcute cu soia modificată genetic.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că poţi cumpăra produse din soia nemodificată genetic dacă pe etichete sunt menţionate cuvintele „bio“ sau „eco“.

POŢI FACE ŞI TU

Îl poţi prepara şi acasă Ai nevoie de: * 150 g de boabe de soia * 2 litri de apă Înmoaie soia într-un litru apă şi lasă aproximativ 36 de ore. Separi apoi lichidul de partea mai groasă şi îl pui într-un alt vas, peste care mai adaugi încă 1 litru de apă şi mai laşi la macerat o zi şi jumătate. Strecori de câteva ori amestecul dintr-un vas într-altul. Filtrezi laptele cu un tifon şi îl poţi consuma în cel mult o zi. Citat: „Avantajul major al laptelui vegetal este că nu are nici grăsimi saturate multe, nici colesterol şi ar fi ideal să-l consumăm pe cel cu adaos de calciu şi vitaminele B12 şi D, pentru că deşi i se spune lapte, nu are substanţele nutritive din cel de origine animală. Problema cea mai mare, după mine, este că laptele de soia din comerţ are zahăr adăugat, aşa că nu trebuie băute mai mult de 2 căni pe zi“. dr. Corina Zugravu.

Dr. Corina Zugravu,

medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti

Întrebare: Am un băieţel de 18 luni, pe care nu-l mai alăptez de la un an. Aş putea să-i dau lapte de soia?

Anamaria Soare, Iaşi

Dacă sunteţi adepta regimului vegan, adică nu consumaţi alimente de origine animală şi nici lactate, puteţi începe deja să-i daţi lapte de soia, dar numai din cel fortificat, cu adaos de calciu şi vitamina B12. Nu este nevoie să alegeţi un produs scump, dintr-un magazin de profil.

Dacă însă nu aţi adoptat acest regim, ci pur şi simplu aţi auzit că laptele de soia e benefic pentru sănătate, vă sfătuiesc să-l mai amânaţi o perioadă şi să treceţi copilul pe lapte de vacă, cu 3,5% grăsime. E de preferat laptele organic şi sterilizat, cel la cutie pe care are scris UHT (ultrapasteurizat).