VIDEO: Află ce alimente cresc riscul de osteoporoză!

1 2 jpg jpeg

Nu consuma proteine în exces

Proteinele au un rol important în întărirea oaselor, însă atunci când consumi prea multe, organismul produce nişte chimicale numite sulfaţi, care determină desprinderea calciului de pe oase. Acest efect negativ are loc mai ales atunci când se consumă proteine de origine animală.

Băuturile cu cofeină cresc riscul de fracturi

Într-un studiu recent realizat pe un grup de femei suedeze se arată că cele care au băut 330 de miligrame de cofeină sau mai mult într-o zi (echivalentul a 4 ceşti cu cafea) şi-au mărit riscul de a suferi o fractură osoasă.

Atenţie la doza zilnică de vitamina A!

Cercetătorii au descoperit că femeile care luau retinol, un derivat al vitaminei A, în doze de peste 3000 de micrograme pe zi erau de două ori mai predispuse riscului de a suferi de fractură de şold, spre deosebire de cele care asimilau 1500 de micrograme sau chiar mai puţin. Deşi retinolul are un rol important în creşterea sănătoasă a oaselor, o cantitate prea mare împiedică absorbţia corectă a vitaminei D, ducând astfel la reducerea densităţii osoase.

Alţi factori care reduc densitatea osoasă sunt:

-Sarea. O dietă bogată în sare duce la eliminarea calciului prin urină şi transpiraţie.

- Oxalaţii, o altă formă de sare, poate împiedica absorbţia calciului, mai ales dacă aceştia se află într-un produs în care se găseşte în acelaşi timp şi calciu.

- Atunci când se consumă tărâţe de grâu, nu ar trebui să se consume şi alimente bogate în calciu, din cauza faptului că se împiedică asimilarea lui în organism. În cazul în care iei suplimente pe bază de calciu, alimentele care conţin tărâţe de grâu ar trebui consumate cu 3-4 ore înainte de a lua suplimentele.

- Un consum excesiv de alcool duce la scăderea densităţii osoase, întrucât reduce absorbţia calciului şi a vitaminei D.