Care produs este mai sănătos: untul sau margarina?

1 2 jpg jpeg

Potrivit profesorului dr. Gherghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, untul natural, numit şi unt clarificat (ghee), conţine 99 la sută grăsime. Acest tip de unt este recomandat pentru consum oricărei persoane sănătoase, care are activitate fizică regulată. Cantitatea maximă recomandată pe zi, este de 40 de grame, consumată crud, nepreparat.

Untul clarificat ghee poate fi folosit şi la prăjirea alimentelor deoarece, la temperaturi ridicate, nu se descompune în substanţe toxice pentru organism. Totuşi, profesorul Mencinicopschi avertizează că acele tipuri de unt care conţin mai puţin de 99 la sută grăsime, devin toxice dacă sunt folosite pentru a prăji alimente.

Margarina, grăsime modificată chimic

În comparaţie cu untul care este obţinut din ingredienţi naturali, margarina este grăsime din uleiuri vegetale, dar modificată chimic. Uleiuriel utilizate pentru producerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapiţă, de soia sau de in oleaginos. Aceste uleiuri conţin în mod natural vitaminele E şi acizii graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6, utile organismului.

Dar, cele două modalităţi chimice de producere a margarinei, hidrogenarea parţială ( care duce la apariţia acizilor graşi trans, implicaţi în apariţia cencerelor şi a plăcilor de aterom) şi interesterificarea ( necesară pentru a solidifica margarina), fac acest produs inferior untului.

„Pentru că margarina nu este tartinabilă, adică nu se solidifică, procesele chimice pe care le presupune tartinarea o fac neasimilabilă pentru organism, ba mai mult, şi dăunătoare pentru organism fiindcă acizii rezultaţi din aceste procese sunt aterogeni ( produc plăci de aterom pe artere) şi, de asemenea, sunt cancerigeni”, explică profesorul Mencinicopschi.

Au număr similar de calorii

Ambele produse, şi margarian şi untul au aceeaşi cantitate de calorii. În comparaţie cu margarina, untul este uşor mai bogat în grăsimi saturate: 8 grame, faţă de 5 grame pe care le are margarina. Specialiştii avertizează că, margarina nu ar trebui să se afle printre alimentele din dieta copiilor, a femeilor gravide şi a bătrânilor.