Uleiul de măsline versus uleiul de cocos. Care este mai sănătos?

1 2 jpg jpeg

În acest articol, vom vorbi despre uleiul de măsline şi uleiul de cocos, mai exact despre avantajele şi dezavantajele folosirii acestora în bucătărie, dar şi cât de sănătoase sunt ele.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este o investiţie bună pentru bucătăria ta, acesta fiind un ingredient de calitate. Avantajul este că uleiul de cocos rafinat are un punct de încălzire destul de ridicat, de peste 200 de grade, ceea ce înseamnă că poţi găti cu el la temperaturi înalte, fără ca acesta să fumege.

Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate, astfel că este foarte stabil şi rezistent la căldură şi nu se oxidează cu uşurinţă.

Uleiul de nucă de cocos are foarte multe beneficii pentru sănătate omului, datorită componentelor sale, în mare parte din grăsimi saturate. Conţine acid lauric, acid linoleic, acid oleic, acid galic, acid fenolic, derivaţi ai acizilor graşi, cloruri grase şi vitamine şi minerale, precum vitamina E şi fier.

Uleiul de măsline

Un ingredient de nelipsit din dieta mediteraneană, uleiul de măsline este o sursă fantastică de grăsimi sănătoase pentru alimentaţie. Însă, uleiul de măsline se foloseşte cu precădere în salate, întrucât are un punct de încălzire destul de instabil şi nu rezistă la temperaturi ridicate, el devenind toxic.

Uleiul de măsline, atât de bogat în acizi graşi nesaturaţi, în numeroase substanţe antioxidante şi în săruri minerale, este foarte gustos şi eficient în tratamentul unei game largi de afecţiuni, de la colici hepatice, gută, reumatism, hemoroizi şi până la combaterea cancerului.

De asemenea, consumul frecvent de ulei de măsline presat la rece are puterea să protejeze inima, colonul, să ţină în frâu hipertensiunea arterială şi, nu în ultimul rând, ajută la evacuarea calculilor biliari. Dieta mediteraneană are succes pentru că foloseşte măslinele şi uleiul obţinut prin presarea acestora la rece, alimente valoroase pentru sănătatea sistemului cardiovascular.