Tu cât lapte bei pe zi?

1 2 jpg jpeg

Cu siguranţă se ştie că laptele furnizează acest mineral preţios pentru organism, pentru a întărirea oaselor, dinţilor şi părului.

Cu toate acestea, noi, românii ne aflăm pe penultimul loc la consumul anual de lapte pe cap de locuitor. Codaşi la acest capitol fiind bulgarii.

Conform studiilor din domeniu, un român bea anual, în medie, 12,6 l de lapte, adică o jumătate de pahar de lapte pe zi.

Prea puţin, afirmă nutriţioniştii, care recomandă consumul a cel puţin trei pahare de lapte pe zi, pentru asigurarea necesarului de calciu.

La polul opus, în Europa Occidentală se beau cam 67,5 l de lapte anual, pe cap de locuitor.

În ceea ce priveşte consumul de iaurt şi lapte bătut, românii se află tot pe penultimul loc, cu 8,1 l anual, comparativ cu media Europei de Est, care este de aproximativ 12,1 l anual, iar cea a Europei Occidentale care urcă până la 19 l pe an.

Pornind de la aceste statistici, doctorul Mihaela Bilic şi compania Albalact au lansat o campanie de informare în ceea ce priveşte consumul de lapte.

„Doza Zilnică de Lapte“ este un proiect care se va derula pe tot parcursul anului şi are ca misiune atragerea atenţiei asupra importanţei consumului de lactate pentru o viaţă sănătoasă.

„Eu iubesc laptele la nebunie, pentru că este un aliment miraculos, un aliment viu. Nu există un produs din natură care să ia atâtea forme şi gusturi precum laptele, şi îl recomand cu încredere. Dacă ştiţi că suferiţi de intoleranţă la lactoză, încercaţi să consumaţi o perioadă lactate fermentate, cum sunt laptele bătut, sana, kefir şi veţi scăpa de problemele cu balonarea. Dar consumaţi cel puţin trei pahare de lapte pe zi pentru a vă lua calciul necesar zilnic. Calciul din lapte nu se poate transforma în calculi renali şi, mai mult decât atât, nu există nicio boală declanşatăde lapte“, explică doctorul nutriţionist Mihaela Bilic.