Trucuri pentru a consuma mai puţină sare
Consumul de sare nu este ceva nociv, clorura de sodiu având rolul lui bine definit. Se poate chiar spune că acest element chimic este vital pentru buna funcţionare a organismului. Ceea ce este dăunător este excesul.
Doza zilnică recomandată de sare pentru adulţi este de 6 grame. Un consum exagerat atrage o serie de pericole pentru sănătate. Primul este creşterea valorii tensiunii arteriale. Iar de la hipertensiune până la probleme cardiace nu este decât un pas.
Cercetări recente au arătat că sarea în exces poate fi vinovată şi de apariţia osteoporozei, din cauza faptului că favorizează eliminarea unei cantităţi mari de calciu în urină, ceea ce conduce la fragilizarea oaselor. Mizează pe mirodenii! Consumul crescut de sare este „boala” omului modern, şi asta pentru că, din lipsă acută de timp, ne dăm în vânt după produse procesate, cu conţinut mare de sodiu. Uităm că alimentele conţin sare în stare naturală (inclusiv legumele) şi facem greşeala de a o mai adăuga şi la prepararea mâncărurilor. Iar acest obicei atât de prost are la bază un mit: că fără sare mâncarea nu ar avea niciun gust.
Greşit! Există o mulţime de mirodenii care pot da gust mâncării: chimenul, ienibaharul, cimbrul, leuşteanul, mărarul, pătrunjelul, tarhonul şi foile de dafin.
Poate părea destul de greu la început dacă te decizi să reduci cantitatea de sare consumată. Dar nutriţioniştii ne dau asigurări că papilele gustative sunt capabile să se readapteze în doar 3 săptămâni. Mai mult, nu doar că te vei obişnui cu noile gusturi şi îţi vor plăcea, dar dacă cineva îţi va oferi un preparat în care a pus sare cum o făceai tu înainte, ţi se va părea de neconsumat!
Dacă ţi-ai propus să reduci consumul de sare, înainte de orice trebuie să ştii de ce alimente să te fereşti.
• Sosuri din conserve – mai ales cel de roşii (pe care îl consumi fără zgârcenie la paste sau pizza). Îţi pare dulce la gust, dar dacă ai şti câtă sare acunde. Valabil şi pentru muştar.
• Sticksurile, chipsurile, alunele, covrigeii.
• Supele instant.
• Mezelurile şi peştele afumat.
• Pâinea ne furnizează 7% din totalul zilnic de sare.
Prin reducerea cantităţii de sare – sau chiar eliminarea ei completă - poţi obţine şi o scădere a masei corporale. Atenţie! Dacă revii la obiceiul de a mânca sărat, şi kilogramele se vor întoarce!
1. În primul rând, gustă mâncarea înainte de a mai adăuga sare! Mulţi o facem ca pe un gest reflex!
2. Scade treptat sarea din alimente, pentru a da posibilitatea papilelor gustative să se adapteze şi la mâncarea fără sare.
3. Nu mai ţine solniţa pe masă atunci când mănânci, pentru a nu te tenta să întinzi mâna după ea. Ascunde-o!
4. Clăteşte cu apă rece legumele conservate pentru a spăla sodiul în exces din ele. Nu mai pune sare în apa în care fierbi legume, orez sau paste. Sărează mâncarea la final, după ce ai terminat de gătit.
5. Nu folosi baze pentru mâncăruri la prepararea acestora.
6. Înlocuieşte sarea cu ierburi proaspete sau uscate şi condimente care pot da savoare mâncării: ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel, măghiran, busuioc, rozmarin, ghimbir, boia, chilli, piper, suc de lamaie, scorţişoară.
7. Foloseşte sare de mare, pentru că are un conţinut mai redus de sodiu.
8. Combină mâncarea pe care ţi-o cumperi gata preparată, din oraş, cu legume. De exemplu, cumpără o singură porţie de orez şi prepară o salată verde peste care pui doar zeamă de lămâie.
9. Citeşte cu atenţie eticheta produsului pe care vrei să-l cumperi şi evită la produsele cu multă sare.
10. Renunţă să consumi mezeluri, conserve de carne şi legume, carne afumată şi sărată, brânzeturi sărate.
11. Marinează carnea în amestec de condimente şi ierburi aromate înainte de a o prepara.