Treceţi la alimentaţia de VARĂ!

1 2 jpg jpeg

Alimentaţia pe care ar trebui să o consumăm în perioada de vară trebuie să fie uşoară, a declarat pentru Agerpres, dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Iată cele mai importante sfaturi:

-Atenţie la căpşuni. Conform specialistului, din păcate, căpşunile care se găsesc deocamdată pe piaţă sunt importate şi sunt tratate prin iradiere. El a spus că nu e periculos să ne iradiem, dar generează radicali liberi care sunt foarte răi.

-Vara, când organismul este stresat termic, avem nevoie de o mâncare mai uşoară, cu multe vegetale şi fructe, dar şi cu proteine, carne slabă, ouă, lapte, peşte. Nu este indicat să mâncăm grăsimi şi mezelurile grase şi ieftine.

-Lichidele trebuie să le consumăm atât cât este nevoie, însă pentrupersoanele active, care desfăşoară o activitate intensă, se recomandă între trei şi cinci litri pe zi chiar. În zonele în care temperatura este foarte ridicată, oamenii consumă un litru de apă la o oră.

- Prof. Mencinicopschi este total împotriva margarinei, recomandând cantităţi mici de unt sau butter ghee, adică untul se topeşte şi grăsimea de deasupra sa se pune într-un borcănel şi aceea se consumă. Înainte de 1989, România exporta un astfel de unt, acum însă nu se mai găseşte.

"Atenţie la bere!"

Referitor la băuturile alcoolice, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că în niciun caz nu recomandă berea, mai ales cea ieftină, pentru că are un conţinut mai mare de sulfiţi decât vinul. În schimb, aveţi grijă să beţi cel puţin doi litri de lichide pe zi, de preferinţă apă plată.