Tot ce ar Trebui să Știi Despre Mâncarea Organică

În ultimele două decenii, mâncarea organică a devenit din ce în ce mai populară. Oamenii au început să conştientizeze valoarea produselor Bio care sunt obţinute prin soluţii cât mai naturale şi nu conţin pesticide, hormoni şi substanţe chimice dăunătoare pentru sănătate, preferându-le în detrimentul celorlalte produse.

image

Indiferent dacă alegi alimente Bio (Eco), cereale ecologice sau produse vegane Bio, consumatorii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a fi siguri că beneficiază de produse de calitate şi cât mai sănătoase. În plus, tot mai mulţi oameni cred că alimentele organice sunt mai sigure, mai sănătoase și mai gustoase decât alimentele cultivate în mod convențional în vreme ce alții spun că sunt mai benefice pentru mediu și pentru bunăstarea animalelor.

Ce este mâncarea organică

Termenul ecologic pe care îl găseşti pe anumite alimente se referă la modul în care acestea sunt produse. Alimentele ecologice sunt cultivate fără substanțe chimice artificiale, hormoni sau antibiotice şi nici nu implică utilizarea organismelor modificate genetic. Pentru a putea fi etichetate ca organice, alimentele nu trebuie să conţină aditivi alimentari artificiali precum îndulcitorii, conservanţii, coloranţii, aromele sau glutamat monosodic.

În culturile organice se folosesc îngrăşăminte naturale precum gunoiul de grajd şi compostul care hrănesc plantele, iar animalelor crescute organic nu li se administrează antibiotice sau hormoni. Practicarea agriculturii ecologice îmbunătăţeşte calitatea solului şi contribuie la conservarea apelor subterane, reducând poluarea şi fiind benefică pentru mediu.

Alimentele organice conţin mai mulţi nutrienţi decât cele anorganice

Studiile realizate sugerează că alimentele cultivate organic pot fi mai hrănitoare decât cele anorganice. Acestea au mai mulți antioxidanți și vitamine şi conţin un nivel mai crescut de antioxidanţi şi micronutrienţi precum vitamina C, zincul sau fierul.

Prin urmare, înlocuirea fructelor, legumelor și cerealelor obișnuite cu versiuni organice ar putea oferi antioxidanți suplimentari în dieta ta, acest lucru fiind comparabil a consuma una sau chiar două porții suplimentare de fructe și legume zilnic.

Alimentele organice au niveluri scăzute de nitraţi

Culturile cultivate organic au niveluri cu până la 30% mai scăzute de nitrați. Nivelurile ridicate de nitrați sunt asociate cu un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer.

De asemenea, sunt asociate cu o afecțiune numită methemoglobinemie, o boală la sugari care afectează capacitatea organismului de a transporta oxigenul.

Lactatele şi carnea ecologică au un conţinut mai bun de acizi graşi

Laptele și produsele lactate organice pot conține niveluri mai mari de acizi grași Omega-3 și cantități puțin mai mari de fier, vitamina E și unii carotenoizi. Cu toate acestea, laptele organic poate conține mai puțin seleniu și iod decât laptele neecologic, iar acestea sunt alte două minerale esențiale pentru sănătate.

Carnea organică conține niveluri mai mari de acizi grași Omega-3 și niveluri ușor mai mici de grăsimi saturate decât carnea convențională, iar un aport mai mare de acizi grași Omega-3 a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscurilor bolilor de inimă.

Expunere redusă la substanţe chimice şi bacterii rezistente la antibiotice

Consumul alimentelor organice poate reduce expunerea la reziduurile de pesticide și bacteriile rezistente la antibiotice, iar nivelul de cadmiu este cu până la 48% mai mic.

Alimente organice - beneficii pentru sănătate

Alimentele organice au numeroase beneficii pentru sănătate. Conținutul lor mai mare de antioxidanți a ajutat la protejarea celulelor de deteriorarea stresului oxidativ al radicalilor liberi. 

De asemenea, dietele organice pot aduce beneficii creșterii, reproducerii și sistemului imunitar. Totodată, sunt studii care relevă că alimentele organice pot reduce riscul de alergii și eczeme la copii și sugari. 

Care sunt alimentele organice hrănitoare

Nu este de ajuns ca un produs să fie etichetat organic pentru a fi neapărat bogat în nutrienţi. Unele dintre acestea sunt puternic procesate şi au un conţinut ridicat de calorii, sare, zahăr şi grăsimi adăugate. De exemplu, fursecurile, cipsurile, sucurile şi îngheţatele etichetate ca fiind organice, sunt produse cu un număr mare de calorii şi cu puţini nutrienţi şi ar trebui consumate cu moderaţie.

Când alegi ce mănânci ţine cont de nevoile alimentare, de vitaminele şi mineralele de care ai nevoie. Nu ezita să investeşti în produse de calitate şi alimente organice Bio care, chiar dacă vor costa puţin mai mult, îţi asigură un aport mai mare de minerale şi vitamine şi te protejează de riscul substanţelor chimice dăunătoare.

Cum ştii dacă un produs este sau nu organic

Citeşte eticheta produselor alimentare pentru a identifica alimentele care sunt cultivate organic. Pe acestea ar trebui să găseşti menţiunea 100% organic, ceea ce înseamnă că sunt produse în întregime din ingrediente organice.

Dacă vei găsi menţiunea 95% organice, înseamnă că mai exista un 5% de ingrediente anorganice. Dacă un produs conţine mai puţin de 70% de ingrediente organice, nu poate fi etichetat ca fiind organic. Prin urmare, pentru a identifica alimentele ecologice, caută sigiliul adecvat sau un procent precum unul dintre exemplele de mai sus.