Topul celor mai bune vase pentru gătit

Prepararea alimentelor este foarte importantă pentru sănătatea noastră. De aceea, este bine ca fiecare gospodină să ştie care sunt cele mai sănătoase vase de gătit. Pentru cine nu ştie în ce vase să gătească, iată cum să găteşti cât mai sănătos în cele mai bune vase din bucătărie. Alege sănătos pentru tine şi familia ta.
Despre aluminiu se ştie că este un material cam prost, ce nu se foloseşte la gătit. Acesta are efecte dăunătoare asupra organismului uman, de la tulburări ale sistemului hormonal la apariţia bolii Alzheimer. De altfel, aluminiul este pe lista celor mai periculoase substanţe toxice, listă făcută de Departamentul de Sănătate SUA.
Pentru cine are vase de aluminiu în bucătărie, cel mai bine ar fi să nu gătească în ele, ci doar să păstreze anumite alimente în ele. Vasele de aluminiu se spală cel mai bine cu apă şi puţin amoniac amestecat. Dacă sunt pătate, acestea se freacă cu suc de lămâie şi se fierb din când în când în apă amestecată cu oţet.
Prepară alimentele la abur
Una dintre cele mai sănătoase modalităţi de a găti mâncarea este folosind aparatele de fierbere pe vapori de apă. În comerţ se găsesc diverse dispozitive care sunt formate din mai multe vase suprapuse, perforate, aşezate pe un vas în care se pune apa.
Dacă nu ai un astfel de aparat, nu-i nicio problemă. Te poţi folosi cu succes de o sită, un vas şi un capac, cu condiţia ca toate să se potrivească la mărime.
Capacul este bine să fie mai curbat, pentru ca picăturile de apă să nu cadă direct pe alimente. Poţi fierbe la aburi: cereale, leguminoase, carne. Legumele şi carnea preparate într-un astfel de vas îşi păstrează nutrienţii în stare activă.
Oala cu care gătea şi bunica
Oala sub presiune este preferată pentru că scurtează timpul de preparare al mâncărurilor. Pentru că presiunea şi temperatura din interiorul oalei sunt foarte ridicate, coacerea se reglează printr-o valvă de siguranţă.
Când presiunea este foarte mare, se ridică valva şi se eliberează vaporii de abur şi picăturile de apă. Avantajele gătitului cu oala sub presiune este că se păstrează substanţele nutritive din alimente şi se face economie de timp.
Profesorul Mencinicopschi recomandă în cartea sa „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase“ oalele din oţeluri inoxidabile alimentare. „Temperatura din oală, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mâncării şi, implicit, salvează calitatea alimentelor, în timp ce apa care acoperă alimentele, folosită la supe şi la ciorbe, este extrem de bogată în nutrienţi“.
Wok-ul coace uniform
Acest vas se foloseşte în special în bucătăria asiatică, dar intră vertiginos şi în preferinţele româneşti. Wok-ul se aseamănă cu o tigaie, ceva mai adâncă. Forma lui permite amestecarea uniformă a cărnii, a peştelui şi a legumelor, în timp ce se foloseşte o cantitate mică de ulei sau de grăsime. În plus, legumele sau carnea se coc mult mai repede, menţinând astfel nutrienţii în alimente.
Dacă vrei să-ţi cumperi un wok, optează pentru unul din fontă. Wok-urile din aluminiu arată bine, sunt uşor de manipulat, dar se deteriorează rapid şi se pătează. Mai mult, aluminiul din vas poate trece în mâncare. Există studii care-l incriminează de apariţia în timp a Alzheimerul-ui.
Alege tigăile din ceramică
Vasele din ceramică sunt şi ele o alegere bună, însă atunci când sunt deteriorate, trebuie aruncate. Unele studii au arătat că tigăile din ceramică, folosite la temperaturi mai mari de 260 de grade pot fi cancerigene. Oricum, vasele de ceramică sau cu un strat gros de ceramică sunt vase sigure pentru gătit.
Alte vase sigure pentru gătit sunt cele din email sau cele cu strat gros de email. Acesta este antibacterian, nu reţine mirosuri, nici resturi alimentare. Se folosesc la orice temperatură fără probleme, însă au un defect, atunci când sunt zgâriate trebuie aruncate. Aşadar, este bine să nu le frecaţi niciodată cu cuţitul sau buretele de sârmă, căci emailul plesneşte foarte uşor. Frecaţi vasele cu săpun de vase sau cu cenuşă.
La fel de bune sunt şi vasele din email şi fontă
Vasele de fontă sunt şi ele o alegere bună, dar ele se încălzesc foarte greu şi păstrează căldura foarte mult timp. Pentru mâncărurile care necesită fierbere îndelungată pot fi perfecte. Ca să se păstreze cât mai bine, acestea se curăţă cu o ceapă tăiată pe din două şi se frec cu o bicată de cârpă înmuiată în ulei.
În ceea ce priveşte restul vaselor sănătoase din bucătărie, este bine să ştiţi că lemnul şi sticla sunt cele mai sigure. Şi când vine vorba de caserole, cele mai sigure sunt tot cele de sticlă, cele de plastic sunt toxice. Mai mult, dacă pe codul de reciclare al caserolelor de plastic apar cifrele 3 sau 7, caserola nu trebuie să ajungă în frigider.
Inoxul, material sigur pentru gătit
Vasele din inox sunt o alegere la fel de bună, însă mai degrabă pentru fiert, decât pentru copt. Nu eliberează substanţe toxice şi este un material sigur pentru alimente.
Aveţi grijă ca vasele din inox să nu aibă mânere din aluminiu, de obicei sunt confecţionate din acest material. Vasele de inox nu se freacă cu buretele de sârmă, deoarece se zgârie şi capătă un aspect neplăcut.
Acestea se freacă bine cu o pastă din bicarbonat de sodiu şi oţet de mere, apoi se clăteşte din abundenţă cu apă călduţă. Nu uitaţi să le ştergeţi cu un prosop, altfel vor rămâne pătate.