Soia combate acumulările de grăsimi la nivelul ficatului

1 2 jpg jpeg

Ficatul gras sau steatoza hepatică este una dintre cele mai frecvente boli hepatice. Boala apare la persoanele obeze, care suferă de diabet sau care consumă alcool în exces.

Practic, steatoza hepatică înseamnă un exces de grăsime ce se depune în celulele hepatice şi astfel ficatul nu mai funcţionează în mod corespunzător.

De cele mai multe ori, boala nu prezintă simptome majore. Bolnavii pot acuza o durere epigastrică, eventual sensibilă la palpare şi arareori apare icterul.

Ce urmări are netratarea bolii

În cazul în care nu se iau măsuri, boala se transformă în steato-hepatită, iar apoi în fibroză (cicatrici apărute în ficat, datorate unor inflamaţii care scot din funcţiune porţiuni întregi din ţesutul hepatic).

Grăsimile sunt metabolizate în ficat, mai ales la persoanelor obeze, în cazul cărora transportul grăsimilor către ţesuturile adipoase poate fi încetinit în momentul în care ficatul devine un teren propice pentru acumularea grăsimilor în exces.

„În momentul în care grăsimile sunt depozitate într-un organ care nu ar trebui să acumuleze grăsimi, precum ficatul, funcţiile organului respectiv sunt compromise”, afirmă cercetătorul Hong Chen.

Preparatele din soia, bune pentru ficat

Cercetătorii de la Universitatea Illinois, SUA, au descoperit că proteinele din soia reduc în mod semnificativ acumulările de grăsimi, inclusiv trigliceridele, din ficatul persoanelor obeze. Acest lucru poate avea loc deoarece soia reface parţia funcţiile ficatului, contribuind astfel la o mai bună funcţionare a acestui organ important.

Însă, „includerea în dietă a proteinelor din soia, precum tofu sau iaurt din soia, uşurează simptomele cauzate de acumulările de grăsimi din ficat”, adaugă Hong Chen.

Totodată, oamenii de ştiinţă au descoperit că proteinele din soia izolează parţial semnalele transmise de proteina Wnt/beta-catenină, care are un rol crucial în metabolizarea grăsimilor.