Soia combate acumul─ârile de gr─âsimi la nivelul ficatului

1 2 jpg jpeg

Ficatul gras sau steatoza hepatică este una dintre cele mai frecvente boli hepatice. Boala apare la persoanele obeze, care suferă de diabet sau care consumă alcool în exces.

Practic, steatoza hepatic─â ├«nseamn─â un exces de gr─âsime ce se depune ├«n celulele hepatice ┼či astfel ficatul nu mai func┼úioneaz─â ├«n mod corespunz─âtor.

De cele mai multe ori, boala nu prezint─â simptome majore. Bolnavii pot acuza o durere epigastric─â, eventual sensibil─â la palpare ┼či arareori apare icterul.

Ce urm─âri are netratarea bolii

În cazul în care nu se iau măsuri, boala se transformă în steato-hepatită, iar apoi în fibroză (cicatrici apărute în ficat, datorate unor inflamaţii care scot din funcţiune porţiuni întregi din ţesutul hepatic).

Grăsimile sunt metabolizate în ficat, mai ales la persoanelor obeze, în cazul cărora transportul grăsimilor către ţesuturile adipoase poate fi încetinit în momentul în care ficatul devine un teren propice pentru acumularea grăsimilor în exces.

ÔÇ×├Än momentul ├«n care gr─âsimile sunt depozitate ├«ntr-un organ care nu ar trebui s─â acumuleze gr─âsimi, precum ficatul, func┼úiile organului respectiv sunt compromiseÔÇŁ, afirm─â cercet─âtorul Hong Chen.

Preparatele din soia, bune pentru ficat

Cercetătorii de la Universitatea Illinois, SUA, au descoperit că proteinele din soia reduc în mod semnificativ acumulările de grăsimi, inclusiv trigliceridele, din ficatul persoanelor obeze. Acest lucru poate avea loc deoarece soia reface parţia funcţiile ficatului, contribuind astfel la o mai bună funcţionare a acestui organ important.

├Äns─â, ÔÇ×includerea ├«n diet─â a proteinelor din soia, precum tofu sau iaurt din soia, u┼čureaz─â simptomele cauzate de acumul─ârile de gr─âsimi din ficatÔÇŁ, adaug─â Hong Chen.

Totodat─â, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â proteinele din soia izoleaz─â par┼úial semnalele transmise de proteina Wnt/beta-catenin─â, care are un rol crucial ├«n metabolizarea gr─âsimilor.