Să nu ocolim E-urile bune

„Din cei peste 315 aditivi alimentari utilizaţi în prezent, care dau gust preparatelor culinare, foarte puţini au efecte bune asupra organismului şi de aceea nu trebuie să ocolim alimentele care-i conţin”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Acum, în preajma sărbătorilor, când facem mai multe cumpărături, trebuie să citim cu atenţie etichetele produselor pe care le achiziţionăm şi să descifrăm semnificaţia ingredientelor din compoziţia acestora.
Pe lista E-urilor bune, primul este licopenul (E 160), un antioxidant puternic, extras din roşii, care colorează alimentele în roşu. Acest aditiv bun reduce riscul dezvoltării cancerului esofagian, gastric sau de prostată.
E 101 este codul vitaminei B2 sau riboflavina, foarte eficientă pentru nutriţie (ajutând la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie), colorează preparatele culinare în galben.
E 161 b reprezintă luteina, un alt antioxidant care colorează alimentele în galben. Aditivul este un protector al inimii, plămânilor şi al ochilor, prevenind apariţia cataractei.
Curcumina sau E 100, o componentă a şofranului indian, colorează şi ea alimentele în galben. Când este introdusă în alimente în stare naturală, aditivul are un rol hepatoprotector şi anticancerigen revigorând celulele după şedinţele de chimioterapie.
E 306 ascunde codul vitaminei E (tocoferolul), de asemenea un antioxidant natural, răspândit în produsele alimentare, care contribuie la regenerarea celulelor.
E 140 sau clorofila extrasă din plantele comestibile are efect dezinfectant. Substanţa este folosită la prepararea unor lichioruri şi dulciuri sau a produselor de igienă precum apa de gură şi pasta de dinţi.
Lecitina cu numărul de cod E 322 este, de asemenea, un antioxidant natural şi se găseşte în legume precum soia şi în ciocolată. Acest aditiv cu efecte pozitive asupra metabolismului lipidelor este recomandat sportivilor.























