Proteinele din soia reduc simptomele ficatului gras

2 jpg jpeg

Cum acţionează?

Grăsimile sunt metabolizate în ficat, mai ales la persoanelor obeze, în cazul cărora transportul grăsimilor către ţesuturile adipoase poate fi încetinit în momentul în care ficatul devine un teren propice pentru acmularea grăsimilor în exces.

“În momentul în care grăsimile sunt depozitate într-un organ care nu ar trebui să acumuleze grăsimi, precum ficatul, funcţiile organului respectiv sunt compromise”, afirmă cercetătorul Hong Chen.

Însă, “includerea în dietă a proteinelor din soia, precum tofu sau iaurt din soia, uşurează simptomele cauzate de acumulările de grăsimi din ficat”, adaugă Hong Chen.

Totodată, oamenii de ştiinţă au descoperit că proteinele din soia izolează parţial semnalele transmise de proteina Wnt/beta-catenină, care are un rol crucial în metabolizarea grăsimilor.

Ficatul gras, cea mai frecventă boală hepatică

Ficatul gras sau steatoza hepatică este una dintre cele mai frecvente boli hepatice. Boala apare la persoanele obeze, care suferă de diabet sau care consumă alcool în exces.

Practic, steatoza hepatică înseamnă un exces de grăsime ce se depune în celulele hepatice şi astfel ficatul nu mai funcţionează în mod corespunzător.

De cele mai multe ori, boala nu prezintă simptome majore. Bolnavii pot acuza o durere epigastrică, eventual sensibilă la palpare şi arareori apare icterul.

Netratată, boala se transformă în steato-hepatită, iar apoi în fibroză (cicatrici apărute în ficat, datorate unor inflamaţii care scot din funcţiune porţiuni întregi din ţesutul hepatic).