Permis şi interzis în sindromul colonului iritabil
De aceea, alcătuirea unei alimentaţii corespunzătoare este esenţială, deoarece poate reduce simptomatologia. Întrucât organismul fiecărei persoane este diferit, dieta trebuie personalizată, însă există câteva reguli generale de care este bine să se ţină cont.
Se alcătuieşte o dietă în funcţie de simptomatologie
Se recomandă reducerea consumului sau eliminarea din dietă a alimentelor care produc diaree, inclusiv cafeaua şi alcoolul, a alimentelor bogate în grăsimi, a alimentelor care produc flatulenţă (spre exemplu, broccoli, varză, fasole), precum şi a îndulcitorilor artificiali pe bază de sorbitol.
În caz de constipaţie
Pentru combaterea constipaţiei (care adesea duce la disconfort abdominal), este indicat un consum ridicat de fibre vegetale, care pot fi asimilate din fructe (pere, mere, zmeură), legume (mazăre, varză de Bruxelles), cereale integrale şi tărâţe. De asemenea, se recomandă consumul crescut de lichide, între 6-8 pahare cu apă pe zi, întrucât fibrele absorb apa.
În ceea ce priveşte, felul în care iei masa, este indicat să mesteci bine mâncarea, să mănânci în locuri liniştite, să consumi alimente în porţii mici şi dese, să eviţi consumul de băuturi reci pe stomacul gol, să eviţi guma de mestecat şi să consumi multe salate, dar fără sosuri.
Pentru combaterea diareei
În cazul în care diareea este unul dintre simptomele persistente, iată ce alimente trebuie să eviţi:
- alcoolul
- cafeaua, ceaiul negru, ciocolata şi cola
- alimentele care balonează, precum merele, varza, fasolea etc.
- alimentele care conţin lactoză: brânză, lapte sau smântână
- citricele, deoarece au un conţinut ridicat de acid
- alimentele bogate în grăsimi
- alimentele condimentate
- băuturile carbogazoase
- alimentele care conţin îndulcitori artificiali (sorbitol)
În cazul în care dieta este săracă în produse lactate, se recomandă suplimentarea aportului de calciu.