Pateul de pui poate provoca toxiinfecţie alimentară

1 2 jpg jpeg

Potrivit oficialilor de la Agenţia pentru Protecţia Sănătăţii (HPA) din Marea Britanie, mai mult de 90% dintre cazurile de intoxicaţie alimentară sunt cauzate de pateul din ficat de pui.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele strânse în urma monitorizării a 18 focare de infecţie provocate de bacteria Campylobacter, în decursul anului. Campylobacter este înrudită cu Arcobacter şi Helyobacter şi se transmite la oameni prin ingerarea produselor alimentare care provin de la animale infectate.

Cel mai de temut este puiul contaminat, iar ficatul de pui poate produce toxiinfecţii alimentare care se manifestă prin diaree, dureri de stomac, crampe şi febră. Starea de rău generală ţine doar câteva zile.

Campylobacter este o bacterie care poate fi distrusă prin preparare termică. În cazul pateului analizat de specialişti, ficatul de pui a fost insuficient preparat.

Această bacterie este întâlnită mai ales in intestinul găinilor, carnea contaminată cu acest microb reprezentând o sursă comună de infecţie la oameni.