OUĂLE nu fac rău la ficat!

1 2 jpg jpeg

Conţin toate substanţele necesare organismului

Fals. Oul este într-adevăr un produs cu un conţinut ridicat de energie. În compoziţia lui intră albumine, bioregulatori, cantităţi mari de minerale (calciu şi fier), vitaminele A, B1, B2 şi acid nicotinic. Însă din ou lipsesc hidraţii de carbon şi vitamina C.

Pot provoca alergii

Adevărat. Acest lucru este posibil în combinaţie cu unele medicamente, cum ar fi antibioticele. Pentru a preveni apariţia unor reacţii alergice nu trebuie să le daţi ouă copiilor până la vârsta de 6 luni.

Se digeră greu

Fals. Totul depinde de cât de proaspăt este oul şi de modul în care a fost preparat. Cu cât oul este supus pregătirii termice o perioadă de timp mai mare, cu atât este mai greu de digerat. Consumaţi oul fiert moale deoarece acesta se digeră în întregime după 1-2 ore, în timp ce oul fiert tare sau omleta se digeră după 3 ore.

Sunt dăunătoare pentru ficat

Fals. De ce? Pentru că oul conţine aminoacizi (ex. metionina) folositori pentru ficat. În plus, gălbenuşul de ou are calitatea de a ajuta contracţia vezicii biliare, stimulând astfel activitatea fierii. Dar dacă aveţi pietre la vezica biliară trebuie evitat consumul de ouă.

Cresc colesterolul

Da şi nu. Gălbenuşul de ou conţine colesterol, într-o cantitate destul de mare, 270 mg la un ou de dimensiuni medii. După consumarea unui ou, nivelul colesterolului în sânge nu creşte aproape deloc (o ceaşcă de ouă crude creşte nivelul colesterolului doar cu 9%). Aşadar, dacă aveţi probleme cu colesterolul, mâncaţi doar albuşul, un izvor extraordinar de proteine.

Cât timp se menţin proaspete ouăle?

Gradul de prospeţime depinde de modul în care au fost păstrate. Dacă oul nu este păstrat în frigider peste o săptămână nu mai este proaspăt.

Dacă este ţinut în frigider, într-o cutie specială cu capătul ascuţit al oului în jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spaţiul dintre albuş şi coajă), el poate fi păstrat până la 3 săptămâni.