Obiceiuri care îţi vor lungi viaţa

1 2 jpg jpeg

Aceştia au descoperit că oamenii care gătesc de cel puţin cinci ori pe săptămână au cu 47% mai multe şanse să fie încă în viaţă după zece ani, spre deosebire de cei care nu gătesc.

"Este clar că gătitul este un obicei sănătos. Îşi merită locul în educaţia pe termen lung, în politicile privind sănătatea publică sau în urbanism", a declarat profesorul Mark Wahlqvist.

La cercetare au luat parte peste 1.800 de bărbaţi şi femei cu vârste de peste 65 de ani, pe o perioadă de 10 ani.

Voluntarii au fost întrebaţi despre stilul lor de viaţă, fiind incluşi factori precum obiceiurile din bucătărie, din gospodărie, de la cumpărături, despre dietă, educaţie, despre mijlocul de transport folosit şi fumat.

Rezultatele arată că, iniţial, 43% dintre participanţi nu gătiseră niciodată, 17% găteau o dată sau de două ori pe săptămână, 9% găteau de trei până la cinci ori pe săptămână, iar 31% găteau de cinci sau mai multe ori pe săptămână.

Cercetătorii au concluzionat că gătitul frecvent este asociat cu creşterea speranţei de viaţă, întrucât persoanele care gătesc mănâncă mult mai sănătos, spre deosebire de cei care mănâncă pe fugă sau iau masa în oraş.

De asemenea, îmbinarea unei alimentaţii echilibrate cu frecventarea unui sport contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii.