O dietă bogată în fibre îţi protejează inima
Cercetătorii suedezi de la Universitatea Lund au descoperit că o dietă bogată în fibre reduce cu până la 25% riscul de a dezvolta boli de inimă.
Pe toată durata studiului, oamenii de ştiinţă au monitorizat stilul de viaţă a peste 20 de mii de persoane, punând accentul pe modul în care acţionează 13 nutrienţi esenţiali (grăsimi, fibre, proteine, carbohidraţi etc.) asupra organismului.
Rezultatele studiului arată că fibrele au numeroase beneficii asupra organismului, printre care cele mai importante sunt: prevenirea constipaţiei, menţinerea senzaţiei de saţietate şi reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Cercetătorii subliniază că fibele acţionează în mod eficient mai degrabă la femei decât la bărbaţi. Explicaţia ar putea fi aceea că femeile îşi iau aportul necesar de fibre din surse ceva mai sănătoase decât bărbaţii.
Alimente care reduc riscul de afecţiuni cardiovasculare
- Fulgii de ovăz: aceştia conţin beta glucan, o fibră solubilă care contribuie la scăderea colesterolului rău din sânge (un nivel ridicat poate afecta inima);
- Legumele cu frunze verzi: spanacul, salata verde şi schinduful sunt cunoscute pentru rolul lor de a reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare, întrucât sunt surse importante de acid folic, magneziu, calciu şi potasiu- minerale care îmbunătăţesc funcţiile inimii. Studiille arată că un consum ridicat de legume cu frunze verzi poate reduce riscul de boli de inimă cu până la 11%;
- Roşiile: un consum regulat de roşii contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare, datorită conţinutului ridicat de vitamina K care previne hemoragiile.