O dietă bogată în fibre îţi protejează inima

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii suedezi de la Universitatea Lund au descoperit că o dietă bogată în fibre reduce cu până la 25% riscul de a dezvolta boli de inimă.

Pe toat─â durata studiului, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au monitorizat stilul de via┼ú─â a peste 20 de mii de persoane, pun├ónd accentul pe modul ├«n care ac┼úioneaz─â 13 nutrien┼úi esen┼úiali (gr─âsimi, fibre, proteine, carbohidra┼úi etc.) asupra organismului.

Rezultatele studiului arat─â c─â fibrele au numeroase beneficii asupra organismului, printre care cele mai importante sunt: prevenirea constipa┼úiei, men┼úinerea senza┼úiei de sa┼úietate ┼či reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Cercet─âtorii subliniaz─â c─â fibele ac┼úioneaz─â ├«n mod eficient mai degrab─â la femei dec├ót la b─ârba┼úi. Explica┼úia ar putea fi aceea c─â femeile ├«┼či iau aportul necesar de fibre din surse ceva mai s─ân─âtoase dec├ót b─ârba┼úii.

Alimente care reduc riscul de afecţiuni cardiovasculare

- Fulgii de ov─âz: ace┼čtia con┼úin beta glucan, o fibr─â solubil─â care contribuie la sc─âderea colesterolului r─âu din s├ónge (un nivel ridicat poate afecta inima);

- Legumele cu frunze verzi: spanacul, salata verde ┼či schinduful sunt cunoscute pentru rolul lor de a reduce riscul de afec┼úiuni cardiovasculare, ├«ntruc├ót sunt surse importante de acid folic, magneziu, calciu ┼či potasiu- minerale care ├«mbun─ât─â┼úesc func┼úiile inimii. Studiille arat─â c─â un consum ridicat de legume cu frunze verzi poate reduce riscul de boli de inim─â cu p├ón─â la 11%;

- Ro┼čiile: un consum regulat de ro┼čii contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare, datorit─â con┼úinutului ridicat de vitamina K care previne hemoragiile.