Nu aşteptaţi să vă fie sete ca să beţi apă!

1 2 jpg jpeg

Copiii nu reţin apa în organism

Cei cu vârste de peste un an au nevoie de 0,8 până la 1,4 litri pe zi. Pentru a fi mai riguroşi, putem calcula cantitatea necesară de apă în funcţie de cât cântăresc micuţii: 50 – 60 ml apă per kilogram.

Datorită capacităţii scăzute de a reţine apă, cei mici sunt extrem de vulnerabili la deshidratare. În plus, ei au pierderi hidrice mai mari prin evaporare. Aşadar, mai ales în cazul celor mici, trebuie să ne asigurăm că au un consum constant de lichide pe parcursul întregii zile, mai ales în cazul în care au şi activităţi fizice solicitante (de exemplu, aleargă prin parc).

Adulţii, cel puţin doi litri de apă pe zi

Adulţii necesită 1,5 – 2 litri de apă pe zi, echivalentul a 8 pahare, însă această cantitate va fi suficientă doar în cazul în care temperatura e una moderată. În cazul exerciţiilor fizice zilnice, se recomandă consumul unui pahar cu apă înainte de începerea antrenamentului.

Apoi beţi câte o jumătate de pahar la fiecare 20 de minute. După efort, e bine să bem cât mai multă apă pentru a compensa lichidele pierdute prin transpiraţie. Femeile gravide au un necesar zilnic cu 600 – 700 ml mai mare.

Vârstnicii se deshidratează repede

Bunicii noştri au nevoie de cel puţin 30ml/kg de lichide pentru a evita deshidratarea. Pierderea senzaţiei de sete determină reducerea aportului de lichide, de aceea trebuie să bea cel puţin 1,5 – 2 litri zilnic. În perioadele cu temperaturi ridicate e recomandat consumul zinic de lichide (între 2,5 şi 3 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

"Consumaţi zilnic fructe şi legume"

Pentru o hidratare eficientă, trebuie să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

“Lichidele sunt foarte importante pentru transportul nutrienţilor în organism şi pentru reglarea temperaturii corporale. În plus, tot cu ajutorul apei sunt eliminate toxinele din organism”, a mai spus prof. dr. Ulmeanu.