Nici o masă fără fructe şi legume

1 2 jpg jpeg

Specialiştii site-ului webMD.com ne spun care este meniul zilnic pentru un organism sănătos.

Micul dejun. Micul dejun trebuie să conţină pâine integrală, cereale, lactate şi unul sau două fructe, la alegere dintre mere, portocale, pere, piersici, banane, cireşe, fructe de pădure. Puteţi adăuga şi un ou fiert, dar nu mai mult de trei într-o săptămână.

O mică gustare la ora 11.00. Dacă micul dejun este luat în jurul orei 8, după câteva ore stomacul începe să ceară mâncare. Ora 11 este ideală pentru câteva fructe. Unul sau două, la alegere. Dacă optaţi pentru două fructe, este bine să fie diferite.

Masa de prânz. Este cea mai consistentă masă a zilei. Trebuie să conţină două sau chiar trei feluri de mâncare. Consumaţi carne de pasăre sau vită. Încercaţi să evitaţi porcul. Sunt recomandate supele de pui sau ciorbele de vită. Puteţi încerca şi supă-cremă din cartofi sau din alte legume. La felul doi, preparaţi carne la grătar sau înnăbuşită în puţin ulei de măsline extravirgin şi apă şi serviţi-o asezonată cu legume precum ceapa verde, usturoiul sau cartoful fiert. Peştele trebuie să fie pe masă de două-trei ori pe săptămână. Masa de prânz trebuie să conţină în primul rând legume. Acestea se consumă ca atare sau sub formă de salate preparate fără sare, cu puţin piper. La desert, specialiştii recomandă fructele. Sunt de preferat cele de sezon, dar după o pauză de o jumătate de oră, o oră.

Gustarea de la ora 17.00. Nuci sau seminţe nesărate. Adăugaţi o cană de lapte proaspăt sau un iaurt.

Cina. Înainte de ora şapte, mâncaţi foarte puţină pâine, carne preparată la grătar şi multe salate, de preferat de lăptuci, roşii sau ceapă.