Murăturile nu trebuie să-ţi lipsească de la masă!

2 jpg jpeg

Toamna este momentul oportun pentru a te aprovizona cu tot ce ai nevoie pentru iarnă, iar acest obicei străvechi de a pune legumele la murat prin fermentare oferă organismului în primul rând un impuls de creştere a nivelului de serotonină şi o doză de bacterii sănătoase numite probiotice. Sunt o sursă foarte bună pentru a stimula şi întări sistemul imunitar şi în acelaşi timp pentru a îmbunătăţi starea de spirit.

Dacă alegi să pui la sare orice legumă preferi, ţine totuşi cont de faptul că în varza murată se regăseşte cea mai mare concentraţie de vitamina C.

Sursă excelentă de vitamine

1 2 jpg jpeg

Nu doar faptul că repezintă o sursă excelentă de vitamine le recomandă spre a fi consumate ci şi faătul că în murături vitaminele se păstrează intacte şi datorită procesului de fermentaţie acestea vor avea mult mai puţine calorii.

Sunt cele mai puternice alimente anti-obezitate deoarece procesul d fermentare foloseşte zaharul din ele şi le transformă în acre, oferind astfel o cantitate bună de antioxidanţi, vitamine cu puţine calorii.

Află ce contraindicaţii are zeama de varză AICI

Întăresc imunitatea

Efectul lor uşor antibiotic ajută la consolidarea imunităţii şi astfel contribuie la îmbătrânirea prematură a organismului. Frunzele de ţelină, rădăcina de hrean sau usturoiul folosit la fermentarea legumelor contribuie la protejarea sistemului nervos, endocrin şi digestiv.

Pentru digestie cea mai indicată legumă murată este castravetele, acesta datorită fibrelor naturale pe care le conţine ajută la reglarea tranzitului intestinal, în timp ce gogonelele sunt hepatoprotectoare şi anticancerigene.

Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus alege să consumi varză murată, varza roşie îţi va oferi cea mai bună sursă de energie şi de vitamine, fiind de folos chiar şi în tratarea paradontozei, motiv pentru care se recomandă clătirea de 3 oi pe zi a gurii cu moare de varză.

Sunt contraindicate în afecţiunile cardiace

1 2 jpg jpeg

În cazul în care suferi de boli cronice de rinichi sau ai probleme cu tensiunea arterială sau insuficienţă cardiacă este indicat să eviţi consumarea lor.

Ţine cont de faptul că este recomandat ca pentru a beneficia de toate proprietăţile sale să le consumi doar pe cele făcute în casă, fără coloranţi, conservanţi sau alţi aditivi, şi doar în apă cu sare nu în combinaţia de oţet cu zahăr.

Dacă alegi sp le pui la oţet acestea îşi vor pierde o mare parte din calităţile sale şi nu îţi vor oferi nici o sursă de probiotice.