Mur─âturile ajut─â DIGESTIA

1 2 jpg jpeg

Ajut─â digestia. Consumate ├«n cantit─â┼úi moderate, mur─âturile ne ajut─â s─â avem o digestie bun─â, iar speciali┼čtii le recomand─â ├«n special dup─â o mas─â pe baz─â de carne ┼či gr─âsimi. Totodat─â, castrave┼úii mura┼úi sau alte legume sunt bogate ├«n fibre necesare procesului digestiv ┼či luptei ├«mpotriva cancerului.

Controleaz─â microbii intestinali. Mur─âturile fermentate con┼úin anumite bacterii, care lupt─â ├«mpotriva tuturor bolilor cauzate de microbii care populeaz─â intestinele. Speciali┼čtii au demonstrat c─â un consum regulat de mur─âturi ob┼úinute printr-un proces natural de fermenta┼úie combate astmul, dermatitele ┼či previne cancerul de colon.

Sunt bogate ├«n antioxidan┼úi. Castrave┼úii con┼úin antioxidan┼úi, care lupt─â cu radicalii liberi, implica┼úi ├«n procesul de ├«mb─âtr├ónire a organismului. De asemenea, majoritatea legumelor sunt bogate ├«n magneziu ┼či fier. A┼čadar, nu ocoli┼úi legumele murate.

Con┼úin condimente s─ân─âtoase. Condimentele utilizate de gospodine la prepararea mur─âturilor sunt foarte importante. M─ârarul este bogat ├«n flavonoizi, care ajut─â foarte mult organismul, semin┼úele de mu┼čtar sunt cunoscute pentru rolul lor important ├«n procesul digestiv, dar se pare c─â ele ajut─â ┼či la prevenirea maladiei Alzheimer, iar usturoiul are capacitatea de a ┼úine sub control dezvoltarea bacteriilor ├«n organism.

Ajut─â silueta. Mur─âturile nu sunt un du┼čman al siluetei. Speciali┼čtii recomand─â mur─âturile ├«n orice diet─â datorit─â num─ârului mic de calorii. Mai mult, acestea sunt bogate ├«n fibre ┼či ajut─â procesul de digestie.

Sunt pline de vitamina C. Gogonelele, castrave┼úii ┼či varza murat─â sunt excelente surse de vitamina C ├«n sezonul rece, c├ónd legumele ┼či fructele crude lipsesc de pe mesele noastre.

"Alegeţi legumele conservate în sare" Prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi

ÔÇ×Mur─âturile adev─ârate sunt legume sau fructe, sau chiar un amestec al acestora, supuse procesului natural de fermentare. Murarea se face prin scufundarea ├«ntr-un amestec de ap─â cu sare, cu tije de m─ârar, crengu┼úe de vi┼čin, boabe de piper ┼či de mu┼čtar. ├Än cazul persoanelor care sufer─â de hipertensiune arterial─â, boli hepato-renale sau au avut atacuri cerebrale, mur─âturile pot fi consumate doar dup─â ce au fost sp─âlate bine sau l─âsate ├«n ap─â, ca s─â mai scape de surplusul de sareÔÇť, explic─â directorul Institutului de Cercet─âri Alimentare ├«n cartea sa, ÔÇ×Noua ordine alimentar─â... ┼×i noi ce mai m├ónc─âmÔÇŁ.