Motive să-ţi placă mai mult spanacul
Spanacul este bogat în proteine, fibre, în vitaminele A, C, E. B6 şi K, precum şi în minerale, cum sunt zincul, fierul, calciul, magneziul, fosforul, potasiul, cuprul şi manganul. În plus, are un conţinut redus de calorii, mai exact doar 23 la 100 de grame de frunze proaspete.
Bun pentru vedere
Spanacul are un conţinut ridicat de betacaroten, luteină şi zeaxantină, substanţe care au rolul de a-ţi proteja ochii. Betacarotenul se găseşte în spanacul gătit şi previne deficienţa de vitamina A, care poate provoca senzaţia de ochi uscat sau de mâncărime. Această legumă are şi proprietăţi antiinflamatoare, care reduc iritaţia din zona ochilor. Antioxidanţii din spanac reduc efectul negativ al radicalilor liberi care, odată cu înaintarea în vârstă, provoacă apariţia glaucomului şi a degenerescenţei maculare.
Creşte puterea de concentrare
Potasiul şi acidul folic din spanac sunt compuşi cu rol protector neurologic. Persoanele care au risc crescut de instalare a maladiei Alzheimer ar trebui să consume în mod regulat spanac, deoarece îmbunătăţeşte legăturile neurale. În acelaşi timp, potasiul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui către creier, ceea ce creşte puterea de concentrare şi ajută memoria.
Scade tensiunea arterială
Deoarece are un conţinut scăzut de sodiu, dar ridicat de potasiu, spanacul este recomandat persoanelor care se confruntă cu variaţii bruşte de tensiune arterială. Aceste substanţe relaxează vasele de sânge şi menţin constantă presiunea sângelui. Astfel, este îmbunătăţită circulaţia sângelui şi toate organele sunt oxigenate corespunzător, ceea ce îmbunătăţeşte nu doar funcţionarea sistemului cardiovascular, ci a întregului organism.
Citeşte şi: Spanacul, noul aliat în cura de slăbire
Contribuie la mineralizarea oaselor
Vitamina K din spanac are rolul de a reţine calciul în oase şi astfel le întăreşte structura. În acelaşi timp, conţinutul de mangan, cupru, magneziu, zinc şi fosfor din spanac, contribuie la sănătatea sistemului osos. Din acest motiv, spanacul nu ar trebui să lipsească din dieta femeilor aflate la menopauză, întrucât previne osteoporoza. Aceste minerale sunt esenţiale şi pentru sănătatea unghiilor şi a dinţilor.
Acidul folic din spanac are esenţial pentru buna dezvoltarea a bebeluşilor pe parcursul celor 9 luni de sarcină, susşinând sistemul nervos. Totodată, vitamina A din spanac este necesară pentru dezvoltarea plămânilor şi poate fi transmisă copiilor prin laptele matern inclusiv după naştere.
Bine de ştiut
Spanacul conţine şi acid oxalic, care împiedică absorbţia de calciu şi fier. Din acest motiv, este recomandat să consumi spanacul alături de alimente bogate în vitamina C sau să-l fierbi cel puţin 2 minute. Cum se prepară spanacul
Spanacul poate fi consumat atât crud, în salate, cât şi fiert. Se aleg frunze nu foarte mari, deoarece sunt amărui, se spală, se toacă şi se opăresc în apă fierbinte, puţin sărată. Nu trebuie combinat cu smântână, lapte sau ouă, deoarece în urma fierberii îndelungate îşi pierde o parte din substanţele nutritive.
Sfatul specialistului
Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice, Smart Nutrition (www.nutrismart.ro), Bucureşti
Spanacul este o sursă bogată de vitamina A, vitamina K şi folat. Vitamina A este importantă pentru vederea pe timpul nopţii, dar şi în creşterea şi dezvoltarea celulară, reglarea funcţiilor sistemului imunitar şi în reproducere. Sub denumirea de vitamina K sunt reunite mai multe substanţe cu proprietăţi asemănătoare, implicate în procesul de coagulare.
Vitamina B9 este implicată în sinteza ADN, metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi în maturarea celulelor roşii. Datorită conţinutului crescut de oxalaţi, spanacul trebuie evitat de persoanele care au acidul uric crescut în sânge, suferă de gută sau de litiază renală. Persoanele care iau tratament cu warfarină (un medicament anticoagulant, folosit post infarct miocardic, în trombozele venoase etc) trebuie să aibă un consum constant de alimente care conţin vitamina K (aşa cum este şi spanacul), pentru a nu influenţa efectul terapeutic al acesteia.