Motive să preţuieşti scorţişoara

1 2 jpg jpeg

Scorţişoara este o sursă de antioxidanţi, polifenoli, minerale şi are proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatoare. În plus, este o sursă importantă de glucide, acizi graşi şi aminoacizi. Cel mai sănătos tip de scorţişoară este cea de tip Ceylon. Măcinată, sub formă de baton, capsule sau ulei, ea stimulează memoria, luptă împotriva radicalilor liberi şi ajută la scăderea în greutate. E folosită ca tratament pentru întinerire şi contra stresului, precum şi în alte afecţiuni.

Echilibrează nivelul zahărului din sânge

Scorţişoara are beneficii semnificative în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2. Aceasta reglează secreţia de insulină şi previne complicaţiile diabetului. Mai multe studii au arătat că administrarea a câtorva grame de pulbere de scorţişoară pe zi poate scădea glicemia chiar şi cu 30 de procente, iar efectele antidiabetice se menţin până la 2 săptămâni de la încheierea tratamentului. O poţi presăra pe fulgi de ovăz, pe cerealele cu lapte, în iaurt sau în ceai.

S

usţine activitatea creierului

Scorţişoara este foarte bună pentru creier, deoarece combate procesele degenerative. Parfumul şi aroma sa pot îmbunătăţi procesele cognitive şi sporesc concentrarea. Mai mult, scorţişoara are rolul de a antrena memoria şi atenţia. Persoanele care suferă de anxietate sau sunt supuse stresului pot bea zilnic ceai de scorţişoară, pe care îl prepari dintr-o jumătate de baton de scorţişoară la 250 ml apă fiartă.

Previne bolile cardiovasculare

Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, scorţişoara are rolul de a proteja inima şi arterele. Ea ajută la combaterea colesterolului rău şi a inflamaţiilor din ţesuturile interne. Persoanele cardiace şi nu numai pot bea un ceai de scorţişoară pe zi, preparat dintr-o lingură de pudră de scorţişoară la 1 cană de apă fiartă.

Aliat al sistemului digestiv

Scorţişoara este o excelentă sursă de fibre, calciu şi oligoelemente. Combinaţia dintre calciu şi fibre ajută la funcţionarea normală a colonului. De asemenea, un praf de pulbere de scorţişoară administrat înainte de fiecare masă acţionează ca un tonic pentru digestie, fiind recomandat în gastritele hiper- şi hipoacide.

Citeşte şi: Dieta cu miere şi scorţişoară te scapă de grăsimea din jurul taliei

Tratează infecţiile respiratorii

Dacă suferi de răceală, poţi încerca un remediu pe bază de scorţişoară. Pentru a ameliora durerea în gât, adaugă 1 linguriţă de scorţişoară la o cană de ceai cald, după preferinţă, şi stoarce zeama de la o jumătate de lămâie. Dacă tuşeşti continuu, amestecă 1 lingură de miere cu o linguriţă de scorţişoară şi ia acest tratament de 2 ori pe zi, după micul dejun şi înainte de culcare.

Ameliorează simptomele artritei

Pentru a reduce simptomele artritei, poţi încerca un tratament pe bază de scorţişoară. Amestecă o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară cu 1 lingură de miere şi ia acest remediu în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, în decurs de 1 lună. Vei observa că durerile se vor ameliora şi chiar este posibil să nu mai ai nevoie de analgezice.

Te ajută să slăbeşti

Scorţişoara calmează senzaţia de foame. O cană de ceai rece de scorţişoară băut chiar înainte de fiecare masă scade apetitul, astfel că vom consuma mai puţină mâncare. De asemenea, scorţişoara reduce pofta de dulce. Totodată, se poate administra 1 gram de pulbere de scorţişoară după fiecare masă - reglează activitatea pancreasului şi glicemia, prelungeşte starea de saţietate, arde grăsimile şi previne formarea ţesutului adipos.

Combate respiraţia urât mirositoare

Persoanele care se confruntă cu halenă pot încerca un remediu pe bază de scorţişoară. Dimineaţa, se bea o jumătate de cană de ceai rece de scorţişoară, în timp ce cealaltă jumătate se foloseşte pentru gargară şi clătirea gurii. Condimentul reglează activitatea gastrică şi distruge anumiţi microbi de la nivelul stomacului care produc mirosul urât.

Bine de ştiut!

Consumul regulat de scorţişoară nu este indicat femeilor însărcinate, deoarece poate provoca naşterea prematură.