Mituri despre margarină
Ce conţine margarina
Într-adevăr, aşa arătau lucrurile atunci când a apărut acest produs şi pe piaţa din România şi mulţi ani după aceea. Însă, margarina de generaţie nouă e total diferită. În această situaţie vorbim despre un amestec de uleiuri vegetale care conţin Omega-3 şi Omega-6, puţină grăsime vegetală şi apă.
Mai mult decât atât, datorită conţinutului semnificativ de Omega-3 şi Omega-6, margarina este recomandată de multe organizaţii de sănătate. Evident, ca orice produs, aceasta nu trebuie consumată în cantităţi mari.
Menţine colesterolul în limite normale
Margarina creşte colesterolul. Nu e deloc aşa. Lucrurile stau fix pe dos. E bine de ştiut despre Omega-3 şi Omega-6, care se regăsesc din plin în acest produs, că sunt grăsimi esenţiale care nu pot fi produse de organism, dar care îi sunt absolut necesare pentru a funcţiona normal, fiind implicate în special în dezvoltarea corectă a organismului, în menţinerea colesterolului în limite normale şi implicit în păstrarea sănătăţii inimii. Uleiurile de floarea soarelui, de rapiţă şi in din compoziţia margarinei conţin în mod natural cantităţi importante de Omega-3 şi Omega-6.
Nu conţin grăsimi trans
Se mai ştie despre margarină că este plină de grăsimi trans. Şi acest aspect este doar un mit. Este important de ştiut şi că, cele mai multe margarine de pe piaţa din România sunt de generaţie nouă, de calitate, care nu conţin grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate, aşadar nu conţin practic grăsimi trans.
Cum o alegi pe cea bună
Trei paşi pentru a identifica o margarină de generaţie nouă prin citirea etichetei:
1. În lista de ingrediente nu trebuie să apară cuvintele „parţial hidrogenat” sau „hidrogenat”;
2. În lista de ingrediente sunt prezente diferite uleiuri (floarea soarelui, rapiţă, in);
3. În declaraţia nutriţională se regăsesc grăsimile esenţiale Omega-3 şi Omega-6, iar cantitatea în care acestea sunt prezente (minimum 3 g de Omega-3/100g de produs).