Meniu exotic de vară: peşte şi fructe de mare
Multe specii de peşti şi de fructe de mare au un conţinut scăzut de colesterol, sodiu şi grăsimi, dar sunt bogate atât în vitamine precum B6 şi B12, cât şi în minerale (potasiu, zinc, fier, fosfor).
De aceea, specialiştii le recomandă pentru consumul zilnic, subliniind că au următoarele beneficii asupra organismului:
- Sunt un bun aliat împotriva kilogramelor în plus;
- Reduc tensiunea arterială şi previn afecţiunile cardiovasculare;
- Susţine sănătatea creierului şi a ochilor;
- Oferă protecţie împotriva bronşitei;
- Diminuează simptomele depresie;
- Contribuie la prevenirea cancerului;
- Asigură protecţie împotriva emfizemului;
- Ajută la prevenirea osteoporozei şi a artritei;
- Stimulează sistemul imunitar;
Sortimente bune pentru consum
Dintre toate speciile de peşti, somonul este o sursă esenţială de acizi graşi Omega-3 care contribuie la reducerea riscului de apariţie a cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, acizii graşi stimulează sistemul imunitar şi menţin sănătatea creierului. O jumătate de file de somon (175 grame) conţine aproximativ 350 de calorii şi 10 grame de grăsime.
Crustaceele, mai exact midiile şi stridiile, sunt bogate în vitamina B12, necesară organismului pentru o bună funcţionare a sistemului nervos.
În plus, aproximativ 90 de grame de midii oferă 700 mg de acizi graşi omega-3. Aceeaşi cantitate de stridii furnizează organismului aproximativ 44% din valoarea zilnică recomandată de fier.
Creveţii roz sunt bogaţi în vitaminele D şi B12, seleniu, triptofan şi proteine, nutrienţi importanţi care menţin sistemul cardiovascular sănătos, reduc anxietatea şi previn apariţia depresiei.
120 grame de creveţi conţin 25 de grame de proteine, 115 calorii şi mai puţin de un gram de grăsime.
Nu în ultimul rând, crabii sunt şi ei recomandaţi pentru consumul zilnic, întrucât conţin proteine, acizi graşi Omega-3, seleniu, vitamina B12 şi zinc.