Mâncăm aluminiu fără să ştim

1 2 jpg jpeg

Alimente care conţin aluminiu

“În apă se pune sulfat de aluminiu ca să fie mai limpede. Toate alimentele care au nevoie de aditivi - cum ar fi prăjiturile şi biscuiţii - conţin aluminiu. Bomboanele au coloranţi alimentari. Mai găsim aluminiu în ceai, cacao şi în băuturile pa bază de malţ, în unele vinuri şi în băuturile gazoase, ca şi în majoritatea alimentelor prelucrate.”, afirmă Chris Exley, expert în aluminiu de reputaţie mondială şi profesor la Universitatea Keele.

Însă, lista nu se încheie aici. Aluminiul există şi în cosmetice, creme solare, în anumite medicamente, precum aspirina şi vaccinuri. Aluminiul conţinut în sprayuri, antiperspirante şi deodorante - 20% clorura de aluminiu - pătrunde mai uşor prin piele decat pe cale digestivă.

"Asasinul tăcut" din farfurie

Cercetătorii atrag atenţia că aluminiul, în cantităţi mari, este toxic.

“Când cantitatea de aluminiu consumată depăşeşte capacitatea corpului de a o ingera, excesul se depune în diferite ţesuturi, inclusiv în nervi, creier, oase, ficat, inimă, splină şi muşchi. Noi îl numim asasinul tăcut pentru că se strecoară în corp şi apoi în oase şi creier”, adaugă expertul.

În cadrul unui studiu, profesorul Exley şi echipa sa au testat 16 mari mărci de lapte pentru bebeluşi. Rezultatele arată că în compoziţia laptelui există urme de metal care depăşesc nivelurile premise legal în apă.

În unele cazuri, acestea erau de peste 40 de ori mai mare decât cele din laptele matern. În urma cercetării, profesorul Exley a ajuns la concluzia că acumularea de aluminiu din corp creşte riscurile de dezvoltare a bolii Alzheimer, dar şi a altor boli neurologice, precum Parkinson şi scleroză în plăci.

Aportul tolerabil de aluminiu: 2 mg/kg greutate corporală pe săptămână

Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au stabilit că aportul tolerabil de aluminiu este de 2 mg/kg greutate corporală pe săptămână. Deşi OMS a elaborat măsuri destinate să reducă aluminiul din produsele alimentare, profesorul Exley este sceptic: “ Colegii mei nu au putut decide ce niveluri de siguranţă pot fi acceptabile, atunci cum o poate face OMS?”, conchide el.

Aditivii alimentari care conţin aluminiu

E 173 - aluminiu pur (colorant gri-argintiu) E 520 - sulfat de aluminiu (agent de limpezire) E 521 - sulfat de aluminiu si sodiu (reglarea aciditatii) E 522 - sulfat de aluminiu si potasiu (reglarea aciditatii) E 523 - sulfat de aluminiu si amoniu (stabilizator) E 559 - silicat de aluminiu (agent antiaglomerant) E 573 - stearat de aluminiu (agent antiaglomerant)