Mai bune când sunt gătite
În timpul preparării, structura celulară a anumitor legume se modifică, ceea ce permite absorbţia mai uşoară a substanţelor nutritive de către organism. Însă, pentru a beneficia de acestea, este important să gătim în mod corect legumele.
Spanacul, bogat în fier
Prin procesul de preparare termică, substanţele nutritive din frunzele de spanac sunt mai uşor de asimilat. Această legumă este bogată în calciu, fier, magneziu, luteină şi antioxidanţi, precum betacaroten.
Mai mult, cantitatea de calciu absorbită de organism din spanac fiert este de 3 ori mai mare decât dacă ai mânca frunzele crude. Prin fierbere se elimină din acidul oxalic, compus care împiedică asimilarea calciului.
Consumul de spanac de cel puţin de două ori pe săptămână previne apariţia artritei, a bolilor cardiovasculare şi a astmului. De asemenea, spanacul combate celulele canceroase şi ajută organismul să se refacă mai repede după şedinţele de chimioterapie.
Ciupercile înlocuiesc carnea
Aceste legume au o textură mai tare, aşadar este recomandat să fie consumate după ce au fost preparate în prealabil. Mai mult, dacă sunt gătite sunt eliminate şi eventuale substanţe toxice, care pot pune sănătatea în pericol.
Au în componenţă proteine vegetale de calitate, care sunt uşor de asimilat de organism. 100 g de ciuperci conţin 3 g de fibre. Cercetătorii de la Universitatea Hanyang din Coreea de Sud au ajuns la concluzia că aceste legume pot scădea riscul de cancer la sân.
Roşiile, protectoarele inimii
Principala proprietate a roşiilor este conţinutul ridicat de licopen din componenţa lor. În timp ce roşiile crude eliberează doar 4% din acest antioxidant, în cazul celor gătite el poate creşte până la 20%.
Licopenul este un puternic antioxidant, care protejează celulele corpului de efectul nociv al radicalilor liberi. De asemenea, consumul regulat de roşii previne infarctul, aritmiile cardiace şi întăreşte vasele de sânge, întârziind astfel instalarea tromboflebitei.
Morcov, pentru o vedere mai bună
Poate că nu te va ajuta să distingi toate detaliile pe întuneric, dar îţi va îmbunătăţi vederea şi asta datorită nivelului crescut de betacaroten din morcovi, antioxidantul care oferă şi frumoasa lor culoare.
Organismul transformă betacarotenul în vitamina A, iar acest proces este mai uşor de realizat dacă morcovii sunt preparaţi, fie la cuptor, fie pe aburi. Cu cât un morcov este mai portocaliu, cu atât este mai bogat în betacaroten. Morcovii reduc riscul de apariţie cancerului la plămâni, a celui mamar sau a celui la colon.
Legume mai sănătoase crude
Sfeclă: sub formă de sucuri
Broccoli: în salate
Ceapă: în salate
Ardei: în salate
Usturoi: sub formă de mujdei cu iaurt