Lucruri pe care nu le stiai despre rosii
Iata cateva lucruri pe care putini le stiau despre rosii:
1. Oamenii credeau ca rosiile sunt otravitoare. În anii 1700, europenii se temeau sa consume rosii deoarece aristocratii se îmbolnaveau si mureau dupa ce le mâncau. Rosia a primit porecla de "marul otravitor". Problema nu erau însa rosiile, cu farfuriile din aliaj de cositor si plumb pe care acestea erau servite. Din cauza aciditatii crescute a rosiilor, acestea deveneau otravitoare.
2. China este cel mai mare producator de rosii. Tara, care nu are un obicei din a consuma rosii, este urmata în clasament de Statele Unite. China exporta marea majoritate a recoltelor de rosii. America importa, ca sa faca faţa cererii. Un american mananca câte aproximativ zece kilograme de rosii pe an. Aproximativ jumatate din cantitate este consumata sub forma de sos de tomate si ketchup.
3. Rosiile nu trebuie pastrate în frigider. Aerul rece din frigider împiedica rosiile sa se coaca si le altereaza textura. Pentru a-si pastra gustul, rosiile trebuiesc pastrate la temperatura camerei.
Cateva dintre beneficiile rosilor
Imbunatatesc vederea
Rosiile contin vitamina A care iti imbunatateste vederea. Adauga rosii in salata sau consuma-le cu brânza, astfel, vederea ta se va imbunatati.
Previn bolile de inima
Potrivit studiilor, consumul frecvent de rosii previne atacul de cord si accidental vascular cerebral. De asemenea, aceste legume reduc nivelul colesterolului.
Reduc tensiunea arteriala
Bogate in vitaminele A, C si E, dar si in calciu, potasiu si licopen, rosiile ajuta la micsorarea tensiunii arteriale.
Contribuie la buna functionare a ficatului
Rosiile sunt recomandate in curele de detoxificare a ficatului. Consuma 2 rosii pe zi sau o cana de suc de rosii pentru buna functionare a ficatului.
Intaresc oasele
Calciul si vitamina C din rosii sunt benefice pentru vindecarea oaselor. Licopenul pe care-l contin aceste legume imbunatateste masa osoasa, aceasta fiind o cale excelenta de prevenire a osteoporozei.