Lista alimentelor care te scapă de durerile articulare

Fierberea legumelor nu este cea mai sănătoasă – alta este cea mai bună modalitate de a le găti jpeg

Menajează-ţi articulaţiile Este foarte important ca persoanele diagnosticate cu artroză să evite să îşi suprasolicite articulaţiile. De pildă, ridicarea de greutăţi, căratul obiectelor grele şi săritul sunt activităţi care pun presiune asupra articulaţiilor genunchilor şi şoldului. Slăbeşte, dacă e cazul Kilogramele în plus favorizează apariţia artrozei la nivelul genunchilor şi şoldului, din cauza suprasolictării articulaţiilor. În plus, obezitatea întreţine procesul inflamator şi degradarea cartilajului. Este bine de ştiut că o pierdere în greutate cu 5-10% poate reduce cu până durerea cu până la 30%. Practică exerciţii speciale Persoanele diagnosticate cu artroză este bine să se adreseze unui kinetoterapeut. În funcţie de stadiul şi de forma artrozei, kinetoterapeutul recomandă un program de exerciţii, unele dintre ele putând fi efectuate apoi şi de pacient acasă. Astfel de exerciţii au ca obiectiv reducerea durerilor, creşterea mobilităţii şi a stabilităţii. Evită încălţămintea cu toc În caz de artroză de genunchi sau de şold, este indicată încălţămintea comodă, care să ofere sprijin. Din acest motiv, încălţămintea cu toc trebuie evitată. Celor cu artroză la nivelul picioarelor, medicul le poate prescrie orteze, care diminuează simptomele bolii. Alimentaţia are rol protector Ca în toate bolile cronice, alimentaţia joacă un rol important. Unele alimente trebuie consumate cu predilecţie, pentru că ajută la combaterea inflamaţiei, mecanism implicat în apariţia crizelor de artroză. Legumele şi fructele cât mai colorate conţin compuşi cu rol antiinflamator, acest efect avându-l şi usturoiul, uleiul de măsline şi de peşte. Limitează consumul de grăsimi, de zahăr şi de sare.

• Consumă cel puţin 5 porţii de fructe şi legume pe zi.

• Include în meniul zilnic 3 porţii de lactate (pentru aportul de calciu, mineral necesar oaselor).

• Graţie puternicei lor acţiuni antiinflamatoare, acizii graşi Omega-3 sunt din ce în ce mai folosiţi în bolile reumatismale. Se spune chiar că acţiunea acestor acizi în organism este comparabilă cu cea a medicamentelor antiinflamatoare. Surse naturale de acizi graşi Omega-3 sunt uleiul de peşte, uleiul de in, de rapiţă sau de soia, nucile şi seminţele de dovleac.

• Nucile, pătrunjelul, varza şi broccoli conţin sulf, cu rol în sinteza colagenului, care ajută la reconstrucţia ţesutului.

• Alunele, seminţele de floarea-soarelui, ovăzul, secara şi pătrunjelul conţin mangan, care activează o enzimă implicată în prevenirea proceselor degenerative articulare.

• Evită carnea, pentru că proteina animală favorizează inflamaţia.

Trebuie să pornim de la cauză la efect, pentru a putea recomanda un protocol de tratament optim şi a obţine recuperarea într-un timp scurt, iar pacientul să poată reveni la activităţile zilnice cât mai repede.

Uneori, pentru o confirmare a diagnosticului de artroză, recomand pacienţilor efectuarea unei radiografii sau a unui RMN, înainte de începerea tratamentului de recuperare.

Protocolul de recuperare include, în general, kinetoterapie (gimnastică medicală), terapie manuală (manipulări şi mobilizări articulare, stretching, masaj de tip deep tissue, drenaj limfatic), masaj terapeutic şi proceduri specifice de fizioterapie (terapie TECAR, terapie laser, ultrasunete, crioterapie, electroterapie – TENS, NMS), având ca obiectiv principal diminuarea durerii, relaxarea şi flexibilizarea articulaţiilor şi întărirea musculaturii din regiunea articulaţiilor afectate.