Lista alimentelor care au grijă de inima ta

1 2 jpg jpeg

Seminţe de dovleac Acizii graşi esenţiali din compoziţia lor ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” şi contribuie la sănătatea sistemului vascular. În plus, conţin prote cu concentraţii mari de triptofan, care ajută la reducerea stărilor de anxietate. Mănâncă-le miezul descojit sau foloseşte-le în reţete de pâine de casă. Seminţe de floarea-soarelui Sunt bogate în proteine şi în acizi graşi benefici pentru inimă. De asemenea, sunt sursă excelentă de folat - care ajută sistemul imunar - , şi de vitamină E, cu puternic rol antioxidant, protejând celulele de efectul nociv al radicalilor liberi în exces. Consumă-le neprăjite, adaugă-le în coca pentru pâine sau în salate. Ardei gras roşu Roşu, plin de vitamine şi gustos, ardeiul este leguma care nu trebuie să lipsească din salate. Conţine vitamine din grupa B, aduce beneficii sănătăţii cardiace şi sistemului nervos (combate stresul şi surmenajul psihic, stimulează capacităţile cognitive). Consumul frecvent de ardei gras roşu ajută şi la întărirea inimii. Vitaminele A şi C sunt antioxidanţi puternici şi cum în ardeiul gras cantitatea acestora este mai mult decât generoasă, aceştia ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi. Inclusă în dietă, leguma reduce riscul apariţiilor bolilor cardiovasculare, iar vitamina B6 şi acidul folic luptă pentru menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge. Mere Un măr pe zi ţine doctorul la uşă. Şi mai ales dacă mărul este roşu. Bogat în vitaminele A, B1, B2 şi C, dar şi în substanţe nutritive, precum magneziu, fosfor, fier şi potasiu, merele aduc numeroase beneficii sănătăţii noastre. Asigură un bun tranzit intestinal, reduc colesterolul, previn bolile cardiovasculare şi previn ateroscleroza, conferă elasticitate şi fermitate pielii. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care obişnuiesc să consume mere frecvent au un risc mai scăzut de a suferi de accidentele vasculare cerebrale, de diabet, de osteoporoză şi de apariţie a calculilor urinari. Legumele verzi Consumul de spanac, schinduf, salată verde, frunze de ridiche etc. diminuează riscul de apariţie a bolilor de inimă şi cancer, asta deoarece au un conţinut redus de calorii şi grăsimi, însă sunt bogate în fibre dietetice. De asemenea, aceste alimente verzi sunt surse bogate în acid folic, magneziu, calciu, potasiu etc., aceste minerale fiind benefice pentru funcţionarea optimă a inimii, astfel că legumele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. Ovăz Ovăzul reprezintă cea mai sănătoasă opţiune pentru micul dejun, dar şi o mare sursă de energie. Fulgii de ovăz conţin beta-glucan, o fibră care scade nivelul de colesterol din sânge, acizi graşi Omega-3 şi potasiu. Cereale integrale Adică grâu, orz, mei - conţin fibre naturale şi vitamine esenţiale pentru sănătatea inimii, cum ar fi vitamina E, fier, magneziu şi o serie de antioxidanţi. Consumul regulat de cereale integrale diminuează tensiunea arterială. Ulei de măsline Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru consum. Astfel, consumul regulat de ulei de măsline aduce beneficii importante pentru sănătate, doar patru linguriţe pe zi fiind îndeajuns pentru a scădea semnificativ riscul de infarct în doar şase săptămâni, arată cele mai recente studii. Merişoare Merişoarele sunt considerate încă din vechime drept un remediu miraculos pentru bolile tractului urinar. Dintre toate fructele cunoscute, merişoarele conţin cei mai mulţi antioxidanţi, ceea ce le transformă în importante arme de apărare a sănătăţii. În compoziţia lor veţi regăsi acizi (citric, lactic), proteine, vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), dar şi uleiuri şi săruri minerale. Însă, studiile au arătat că aceste fructe au efecte benefice la nivelul funcţionării inimii, dar previn şi anumite tipuri de cancer şi reduc infecţiile. Afine Afinele sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale. Astfel, le ajută la prevenirea bolilor cardiace, a cancerului şi favorizează capacitatea organismului de a dizolva colesterolul rău.