Legumele, toxice?

1 2 jpg jpeg

La sfârşitul lunii martie, Organizaţia Greenpeace a lansat un studiu privind reziduurile de pesticide din fructele şi legumele vândute în Germania.

Au fost întâlnite peste 351 de ingrediente active, dintre care: boscalid ori ciprodinil.

„Pesticidele cresc riscul de cancer genital şi testicular, duc la scăderea fertilităţii, perturbă echilibrul hormonal. Sunt şi cancerigene“, explică prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Efectele nocive ale pesticidelor sunt vizibile după ani.

Astfel de substanţe rămân inactive în corp, în ţesutul gras. „Nu este bine să slăbim rapid.

Altfel, substanţele se eliberează brusc în cantitate mare în organism şi ne intoxică“, subliniază specialistul.

Cum ne protejăm?

Substanţele toxice pătrund rapid în alimente şi se „cuibăresc„ în grăsimile vegetale.

De unde nu le mai putem scoate nici dacă spălăm fructele şi legumele, nici dacă le îndepărtăm coaja.

„Nu este recomandat consumul produselor din Brazilia, Chile, Africa de Sud, Thailanda, Turcia, India, Ke­nya ori Columbia“, se arată pe site-ul Greenpeace România.